Preskočite na glavni sadržaj

Tribina Ars Publicae: Nova zagrebačka česma

Tribina 'Nova zagrebačka česma' održat će se u organizaciji projekta Ars Publicae Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), u utorak, 25. listopada, s početkom u 19 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu,
vrijeme: 25.10.2016. 19,00
mjesto: Zagreb; Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18
url: http://arspublicae.tumblr.com
O rezultatima nedavno provedenog natječaja projekta Ars Publicae za idejno rješenje nove zagrebačke česme, samom natječaju i potrebi službenog gradskog natječaja, te o dizajnu zagrebačke komunalne opreme i općenito (ne)dostupnosti vode u javnom prostoru Zagreba razgovarat će: Tomislav Soldo, Dorja Benussi, Petar Kozina, Nera Nejašmić Kozina, Dragomir Šuka, Mario Kralj, Saša Košuta i Dora Lončarić.  Voditelj je Saša Šimpraga.
Na tribini će, kroz projekciju, biti prezentira
ni i svi na natječaj pristigli radovi.  
Natječaj za idejno rješenje nove zagrebačke česme bio je raspisan u okviru ovogodišnjeg programa “VODA I JAVNI PROSTOR” projekta Ars Publicae Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja, kojem je u fokusu pitanje (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba, voda kao element javnog prostora te općenito voda kao javno dobro.

Odluku o nagrađenim prijedlozima donio je žiri u sastavu Dorja Benussi, mag.art., produkt dizajnerica; Ana Elizabet, mag.art, vizualna umjetnica i Tomislav Soldo, mr.sc., arhitekt sa specijalizacijom za javne prostore.   

Prvu nagradu osvojio je rad “Vodek” autora Nere Nejašmić Kozina i Petra Kozine iz PIN-a, drugu nagradu dobio je rad Dragomira Šuke, a treću nagradu prijedlog autorske skupine B!RO koju čine Saša Košuta, Mario Kralj i Dora Lončarić.

Nagrađene radove i obrazloženja žirija pronađite ovdje.

Natječajem se nastoji lansirati ideju nove zagrebačke česme, odnosno ukazati na potrebu veće dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru grada kroz mrežu javnih i za Zagreb posebno oblikovanih česmi koje bi dizajnom bile prilagođene suvremenim potrebama, svim dobnim skupinama te životinjama.

Natječaj u okviru skromnog umjetničkog projekta nije imao namjeru ponuditi finalno rješenje koje bi se implementiralo, već ukazati na poželjni smjer, odnosno potaknuti Grad da na temelju kvalitetnoga programa, u odgovarajućim uvjetima i s kompetentnim žirijem sam i u suradnji sa strukovnim udruženjima, raspiše natječaj za idejno rješenje nove zagrebačke česme i krene u realizaciju mreže javnih česmi.

Nove bi česme svakako trebale biti suvremeno oblikovane, jedinstvene i prepoznatljive za Zagreb. Time bi, s jedne strane, grad bio opremljen sadržajem koji spada u standardnu opremu javnih prostora, s druge bio bi manifestiran dizajnerski potencijal oblikovanja komunalne opreme koja ulazi u javni prostor grada (a nasuprot trendu slabih kataloških rješenja), i s treće strane, takva mreža dodatno bi afirmirala vodu kao javno dobro.