Preskočite na glavni sadržaj

Goran Jeličić / Animalistika

U Muzej hrvatskih arheoloških spomenika Split, u subotu, 22. listopada, u 12 sati, otvara se izložba Gorana Jeličića pod nazivom 'Animalistika'. Izložba se ostaje otvorena do 5. studenoga.
mjesto: Split; Muzej arheoloških spomenika, Šetalište Ivana Meštrovića 18
url: http://www.mhas-split.hr
Goran Jeličić umjetnik je kojeg posebno zaokuplja ritam kao likovni element. To nam pokazuje odabirom životinja koje su mu poslužile kao likovni motiv. Životinjsko tijelo još je življe i neukroćenije od ljudskog te izrazito leži takvom slikarskom senzibilitetu. Za postizanje bogatstva linija, dinamike ritma Goran je izabrao savršenu tehniku crtanja kistom umočenim u tuš. Ovisno o jačini pritiska kista postiže se deblja ili tanja linija; kistom se stvara najmekši prijelaz iz tanke linije u plohu. Linije tijela psa, konja, pijetla živo se prelijevaju od krajnje tankih do krajnje debelih dočaravajući nam pokret i karakter pojedine životinje.

Goranovi crteži – kroki nastaju u dahu, s nekoliko linija postiže psihološke osobine životinje. Svojim umijećem uspijeva ukrotiti kist koji se u njegovoj ruci lakoćom okreće, poskakuje ostavljajući na papiru bogatstvo raznovrsnih linija koje uspješno komponira u zanimljive crteže. Oštrim okom on hvata trenutne zanimljive pokrete, obrise koji nam otkrivaju svu ljepotu i posebnost pojedine životinje i upravo ta brzina izvlači ono najbolje iz Gorana, spontanost i neusiljenost. Kroki je način crtanja koji zahtijeva od umjetnika da se koncentrira na ono bitno, suštinsko ne dozvoljavajući crtežu zagušivanje detaljima. Ujedno Goranovi krokiji mogu biti osnova za studioznija umjetnička djela jer u osnovi svakog slikarskog djela kvalitetan je crtež.

Živeći u idiličnom Muću, Goran je oduvijek okružen životinjama te ne čudi njegov odabir likovne teme. Dinamičnost i razigranost psa, gracioznost i dostojanstvo konja, lepršavost i energičnost pijetla, staloženost i mirnoću krave Goran dojmljivo prenosi na papir pokazujući svu raskoš životinjskog svijeta. U tom svijetu nema iskvarenosti, pretvaranja, tu je sve iskreno, prirodno i tu se umjetnik poput Jeličića osjeća dobro i sigurno. On istinski razumije i nadasve poštuje sva živa bića i mi to osjećamo gledajući njegova djela.

Goran Jeličić mladi je umjetnik koji je na početku svog stvaralačkog puta. Drugom samostalnom izložbom predstavio nam se kvalitetnim ciklusom animalistike. Pokazujući se kao izvrstan fizionomist životinja, vješt crtač te vrsan poznavatelj životinjske ćudi, napravio je dobar temelj daljnjem stvaranju.

Za poželjeti je da će njegov životni moto - umjetnost nadahnuta životom i život nadahnut umjetnošću - postojati i opstati cijelog njegovog života. Aleksandra Bilić Petričević

Goran Jeličić rođen je 1986 u Splitu. Završio je fotografski odjel škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Splitu diplomirao je likovnu kulturu i umjetnost u klasi profesora Matea Perasovića. Studijski boravio u Veneciji.

U području fotografije i dizajna ostvario je mnogobrojna priznanja na razini države. Usporedo sa slikarstvom radi i kao profesor likovne kulture. Do sada je realizirao dvadeset samostalnih likovnih projekata. Autor je nekoliko radova u javnom prostoru. Bavi se slikarstvom, crtežom, grafikom, fotografijom i mozaikom. Član je HULA-a. Živi i stvara u Muću.