Preskočite na glavni sadržaj

Tariq Ali – slavni svjetski aktivist, filozof i pisac otvara treću sezonu Filozofskog teatra

Urednik i domaćin Filozofskog teatra Srećko Horvat ugostit će Tariqa Alija 30. listopada u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. U sklopu razgovora bit će izvedena i skraćena  verzija predstave  'Nove pustolovine Don Kihota' u kojoj autor propituje  što bi se dogodilo kada bi Cervantesovi junaci Don Quijote i Sancho Panza ukoračili u 21. stoljeće i suočili se, recimo, s financijskim fanatizmom ili izbjegličkom krizom.
vrijeme: 30.10.2016. 20 h
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15
url: http://www.hnk.hr/

Nakon što je prošle sezone otkazao gostovanje zbog moždanog udara koji ga je zadesio u Pakistanu, slavni britansko-pakistanski intelektualac Tariq Ali otvara ovogodišnju sezonu Filozofskog teatra.
 
Rođen je u pakistanskom gradu Lahore, koji je u to vrijeme bio pod britanskom upravom u sastavu  Indije, a zbog  svojih opozicijskih stavova prema pakistanskoj diktaturu 60-ih godina pronalazi stalni egzil u Velikoj Britaniji. Studirao je političke znanosti, filozofiju i ekonomiju na  Sveučilištu u Oxfordu,  a 1960-ih godina važio je za ikonu studentskih protesta diljem svijeta.
 
Poznat je po svojim oštrim i kritičkim javnim stavovima, organizaciji prosvjeda te političkom i  ekonomskom  aktivizmu, primjerice oko grčke krize i vojnih intervencija SAD-a.
 
O njegovom utjecaju govori i podatak da su mu Mick Jagger i John  Lennon, inspirirani njegovom  neumornom borbom za bolji  svijet, posvetili pjesme "Street  Fighting  Man" i "Power to the People".
 
Objavio je više od tridesetak  knjiga, poput Sukob fundamentalizama, Bankar za sve sezone, Bush u Babilonu, Obamin sindrom i Ekstremni centar, koautor je scenarija za dokumentarac Olivera Stonea  Južno od granice te autor drame “Nove pustolovine Don Kihota”, koja je početkom 2016. izvedena u HNK u Zagrebu režiji Paola Tišljarića.