Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Marije Volkmer i Dijane Trtanj u Rijeci

Samostalna izložba Marije Volkmer i Dijane Trtanj otvara se u petak, 21. listopada, u 20 sati, u riječkoj Galeriji Juraj Klović. Izložba ostaje otvorena do 4. studenoga.
vrijeme: 21.10.2016. 20,00
mjesto: Rijeka; Galerija Juraj Klović, Verdijeva 19 b
url: http://hdlu-rijeka.hr
Radovi Marije Volkmer nastali su propitkivanjem i istraživanjem različitih tehnika slikarstva. Rađeni gotovo uvijek kombiniranom tehnikom u kojoj glavnu ulogu ima konac, pa tako končane niti koje tvore većinu djela, autorica slaže naizmjence jednog po jednog u svim smjerovima. On se isprepliće, diže i spušta tvoreći tako i treću dimenziju te polako i mjestimično prelazi u kiparsko djelo.

Jednostavan i čist u svojoj biti, konac se propituje upravo kroz jednostavnost vlastite uporabe a tome doprinosi tehnika kombiniranja s drugim materijalima. Tako akril, konac i djelomično nitro sprej kroz živi ali i zemljani kolorit daju koncu priliku za izražaj. Autorica se u ovom ciklusu bavi ljudskim bićem (postojanjem). Kroz razne svakodnevne pokrete i apstraktne forme kojima iskazuje određene prirodne pojave (kao što su sumrak, zora, ciklona) na osebujan način doprinosi toj temi. I upravo je u toj beskonačnoj igri istraživanja autoričina radost jer je tema neiscrpna.

Dijana Trtanj:  KALDRMA kaldrma (tur. iz grč.), cesta, put, trg, popločani neobrađenim kamenom; k. su u naše krajeve donijeli Turci
Kaldrma kao inspiracija, kao put koji nestaje, način života koji više ne postoji, vještina koja se izgubila, kao ljepota sadržana u svakom granitnom kvadru od kojega se sastoji. Istraživanje odnosa prema istom/sličnom objektu koji se multiplicira više stotina puta da bi se dobilo jedno autorsko djelo. Iz tog razloga svi kvadri su numerirani, a istodobno sam vodila I dnevnik izrade u kojem se može pratiti tempo rada, zasićenje, ubrzanje, rad pod pritiskom roka. Dodatne intervencije na kvadrima kako bi se izbjegla monotonija multipliciranja.
 
Marija Volkmer rođena 1982. u Banja Luci (BiH). Diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, studij Likovne kulture i stekla zvanje profesorice likovne kulture. Sudjelovala je na mnogobrojnim skupnim izložbama te imala nekoliko samostalnih izložbi.  Također je sudjelovala i na mnogobrojnim likovnim manifestacijama.  Sudionica je mnogobrojnih volonterskih i humanitarnih aukcija.
Od 2014. g. članica je HDLU-a Rijeka. Svoje znanje i vještine upotpunila je 2016. i diplomom Grafičkog dizajnera – specijalista digitalnog izdavaštva. Stalna je zaposlenica Gradskog kazališta lutaka Rijeka gdje radi kao kreatorica lutaka/slikarica/tehnolog.

Dijana Trtanj, rođena 21. 09. 1974. u Rijeci. Završava prvo Hotelijerski fakultet u Iki,  a 2012. se upisuje na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Preddiplomski studij Primijenjene umjetnosti u trajanju od četiri godine završila je 2016. te nastavlja školovanje na Diplomskom studiju primijenjene umjetnosti u Rijeci, sa kiparstvom kao glavnim predmetom. Tijekom studija susreće se sa raznim materijalima poput drva, metala pa čak I kamena, ali zbog lakoće stvaranja u glini I njezine podatnost glina joj ostaje najdraži medij. Privlačnost drugih materijala dovela je do simbioze keramike sa željezom I drvetom. Sudjelovala je na više grupnih izložbi I na međunarodnim simpozijima većinom na temu keramike.