Preskočite na glavni sadržaj

miCROfest - međunarodni festival mikrotonalne glazbe

miCROfest - međunarodni festival mikrotonalne glazbe
miCROfest je međunarodni festival mikrotonalne glazbe – sve one glazbe koja sadrži intonacijske sustave kakve ne možemo čuti unutar danas dominantnog načina ugađanja instrumenata, a održava se 28. listopada 2016. u Zagrebu - u prostorima Muzičke Akademije. Ulaz na koncerte i predavanja je besplatan.
vrijeme: 28.10.2016.
mjesto: Zagreb, Muzička akademija
url: http://www.zoranscekic.com/projects/microfest/

Cilj festivala je  zainteresiranoj javnosti i publici omogućiti susret s mikrotonalnim instrumentima i skladbama te mikrotonalnom teorijom glazbe.

Zainteresiranu publiku očekuju dvije serije predavanja eminentnih lokalnih i europskih stručnjaka te dva kocerta, od kojih je dnevni posvećen tradicijskoj glazbi dok večernji predstavlja suvremene mikrotonalne skladbe.

Program miCROfesta ističe značaj i vrijednost hrvatske mikrotonalne glazbene baštine te ima za cilj motivirati kako širu publiku tako i glazbenu akademsku zajednicu na istraživanje i analizu tradicionalnih i suvremenih intonacijskih sustava. Edukativni karakter središnjeg dijela festivala omogućuje stjecanje novih ili unapređenje postojećih znanja kroz predavanja vodećih europskih stručnjaka na području mikrotonalne glazbe. Koncertne izvedbe tradicionalnih i suvremenih mikrotonalnih skladbi su na žalost kod nas iznimno rijetka prilika stoga ih nemojte propustiti – ulaz na koncerte i predavanja je besplatan!

Iz bogatog programa izdvajmo sljedeće teme: mikrotonalna gitara s pomičnim pragovim, netemperirana mikrotonalna harmonija, hrvatska mikrotonalna tradicijska glazba, turski makami, mikrotonalna ugodba glazbala s tipkama  i mikrotonalne ljestvice na saksofonu. Koncertni repertoar čine djela skladatelja iz Njemačke, Španjolske, Turske i Hrvatske. Instrumenti na kojima će program biti izveden su: harfa, gitara, saksofon, glasovir, gudački kvartet i interaktivna snimka Federacijskih zvona iz Melburna, također ugođenih na način drugačiji od danačnjeg standarda.

Večernji program miCROfest sadrži pet praizvedbi što odražava duh suvremenog stvaralaštva te ukazuje na činjenicu da je mikrotonalna glazba danas jedan od najprogresivniji smjerova razvoja kako glazbe tako i instrumenata.

miCROfest organizira HUMUS – Hrvatska Udruga mikrotonalnog Umjetničkog Stvaralaštva uz podršku Ministarstva Kulture RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Hrvatskog Društva Skladatelja. Umjetnički ravnatelj festivala i predsjednik udruge HUMUS je Zoran Šćekić, istaknuti skladatelj suvremene i jazz glazbe i inovator na području mikrotonalnog stvaralaštva.

Detaljan opis i raspored programa, te dodatne informacije o sudionicima i predavačima na festivalu možete pronaći na poveznici i društvenim mrežama.