Preskočite na glavni sadržaj

Izabrani finalisti Natjecanja 5-Minute Piano Concerto Muzičkog biennala Zagreb

U prostorijama HDS-a u Zagrebu, 8. i 9. listopada 2016., susreli su se neki od najvećih europskih autoriteta za suvremenu glazbu kako bi kao članovi prosudbene komisije evaluirali pristigla djela na MBZ-ovo natjecanje 5-Minute Piano Concerto Competition. Imena desetero finalista Natjecanja pročitajte u nastavku...
vrijeme: 09.10.2016.
url: http://mbz.hr/
 
Počeli smo operom – poljska skladateljica Martyna Kosecka kao pobjednica prošlog natjecanja otvorit će 29. MBZ praizvedbom svoje opere Klothò koju smo od nje naručili. Ove smo godine raspisali natječaj za klavirski koncert. Natjecanje 5-Minute Piano Concerto polučilo je još više interesa te je pristigao veći broj partitura – ukupno 182 iz najrazličitijih krajeva svijeta. Međunarodna prosudbena komisija u sastavu: Johannes Kalitzke (dirigent i skladatelj, Njemačka), Berislav Šipuš (dirigent i skladatelj, Hrvatska) te Daan Vandewalle (pijanist, Belgija) proteklog je vikenda marljivo radila na evaluaciji pristiglih partitura te izabrala 10 najuspjelijih koje će biti izvedene u Finalu natjecanja na 29. MBZ-u. Tada će, osim prosudbene komisije, publika imati svoj glas pri odabiru pobjednika Natjecanja, a nagrada je narudžba "pravog" klavirskog koncerta koji će biti praizveden na jubilarnom, 30. izdanju MBZ-a.

Prema riječima članova komisije, rukopisi deset izabranih finalista stilski se razlikuju jedan od drugog, što će u konačnici činiti zanimljiv koncert na 29. MBZ-u.

Finalisti:

          Christina Athinodorou, Cipar
          Evan T. Gallagher, Sjedinjene Američke Države
          Elvira Garifzyanova, Austrija
          Daniele Gasparini, Italija
          Chris Hung, Hong Kong
          Juro Kim Feliz, Kanada
          Theofilos Lamprianidis, Grčka
          Harald Muenz, Njemačka
          Bruno Vlahek, Hrvatska / Španjolska
          Josué Zamora, Meksiko


Kako su članovi prosudbene komisije komentirali Natjecanje i što su rekli o pristiglim partiturama, ali i općenito o procesu stvaranja glazbe pročitajte ovdje.