Preskočite na glavni sadržaj

Tihomir & Budimir Kamarad Kunst Workers

U Galeriji Vladimir Bužančić, u utorak, 11. listopada, u 20 sati, otvara se izložba umjetničkog kolektiva Tihomir & Budimir Kamarad Kunst Workers.  Izložba ostaje otvorena do 25. listopada.
vrijeme: 11.10.2016. 20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Vladimir Bužančić, Trg Narodne zaštite 2
url: http://www.czk-novi-zagreb.hr
Umjetnički kolektiv Tihomir & Budimir Kamarad Kunst Workers čine dvojica poznatih osječkih umjetnika, Tihomir Matijević i Dražen Budimir. Referencija na famozni britanski umjetnički dvojac nimalo nije slučajna. Kao što u uvodnom tekstu izložbe kritičar Igor Loinjak ističe : „Tihomir & Budimir K. K. W. nisu (moguća) inačica Gilberta & Georgea, oni su njihov antipod, sve što pravi Gilbert & George nisu. Markantna odjeća uglađenih Britanaca zamjenjena je radnim odijelima, pivom i cigaretama, kao što je i naizgled uglađeno ponašanje Gilberta & Georgesa sada predstavljeno ne-uglađenim dijeljenjem cigareta djeci ili klanjem Pikachua, Štrumfa i Teletubbiesa Dipsyja.“

Izložba T & B KKW-a građena je spontano. U njezinoj osnovi leže umjetnički razgovori ili razgovori o umjetnosti vođeni u njihovom zajedničkom ateljeu, inspirirani "duhom" institucionalne kritike. Tim više izloženi atelje „Tihomir & Budimir“ ističe njegovu konkretnu funkciju istovremeno naglašavajući onu simboličku. Nakon njihovog prvog zajedničkog nastupa na izložbu „PIPLMASTRASAS!“ u osječkoj Galeriji Kazamat 2012. slijedila je umjetnička akcija ovoga „rado viđenoga“ osječkog umjetničkog dvojca. Na dan predizborne šutnje Matijević i Budimir lijepili su svoje plakate za izmišljene događaje na kojima su se nalazili ironizirani i parafrazirani nekadašnji predizborni slogani vodećih stranaka naše političke scene ispisani na iskrivljenom engleskom jeziku. Isti će plakati biti izloženi u sklopu ove izložbe tako da će se moći uočiti kako pozicija Tihomira & Budimira ne proizlazi iz specifične političke orijentacije, nego baš suprotno. Što je umjetnost za Tihomira, a što za Dražena i kakvo je njihovo viđenje današnje umjetničke situacije moći će se saznati iz njihovih radova.
 
Tihomir Matijević  rođen je 1975. godine u Našicama. Godine 2000. diplomirao je na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Stanka Jančića. Izlaže od 1998. godine na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Trenutno pohađa doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, pod mentorstvom prof. Stjepana Gračana i doc. dr. Leonide Kovač. Zaposlen je kao docent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (kolegiji kiparstvo) od 2005. Od 2009. voditelj je kiparske radionice Zemlja, studentskog simpozija Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, Akademije primjenjenih umjetnosti iz Rijeke i Umjetničke akademije iz Osijeka. Član je HDLU-a Osijek od 2000. god., gdje je i predsjednik Upravnog odbora. Živi i radi u Osijeku.

Dražen Budimir rođen je 1980. godine u Đakovu. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku završio je dodiplomski studij 2008. i iste godine ondje upisao diplomski studij na odsjeku slikarstva. Od 2009. godine pohađa u Bratislavi Akademiju likovnih umjetnosti (odsjek slikarstva i drugih medija, Studio +- XXI). Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić pohađa 2011. godine, a od iste je godine i član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek. Dobitnik je više nagrada i priznanja (Rektorova nagrada 2008./2009.; Priznanje Odbora za dodjelu nagrada 21.slavonskog biennala 2008.;  Dekanova nagrada 2009.) Od 2011.g. voditelj Galerije Kazamat (HDLU Osijek).