Preskočite na glavni sadržaj

Premijera Mayenburgove 'Zbunjoze' u splitskom GKM-u

Premijera predstave Mariusa von Mayenburga 'Zbunjoza', komedije o hirovitosti stvarnosti, vlastitoga identiteta i samoga kazališta, bit će izvedena u petak, 14. listopada, u Splitskom Gradskom kazalištu mladih, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 14.10.2016. 20 h
mjesto: Split; Gradsko kazalište mladih Split, Trg Republike 1/I
url: http://www.gkm.hr/

Predstavu nastalu u koprodukciji GKM-a i kazališta Playdrama režirao je Ivan Plazibat, a glume Nikša Arčanin, Bojan Brajčić, Sara Ivelić i Ana MarijaVeselčić.
 
Riječ je, kako je istaknuo Plazibat, o "nekoj vrsti vodvilja za 21. stoljeće" koji se bavi "standardnim vodviljskim temama muško-ženskih odnosa, prevare, seksa, ljudske malicioznosti i socijalne prevare". Redatelj smatra fascinantnim što je autor svaki klišej u ovoj predstavi "uspio tri puta izokrenuti". Riječ je o piscu, dodao je, "koji ne želi da je kazalište vremeplov u neka bolja vremena".
 
Scenograf je Ozren Bakotić, kostimografkinja Ana Marin, a oblikovatelj svjetla Siniša Jakovčević. Scenografija je, rekao je Bakotić, jednostavna i bez nekih većih iznenađenja, sve se temelji na tekstu i odnosu glumaca, a predstavi će vizualno najviše doprinijeti šaroliki kostimi.
 
"Zbunjoza" je priča o bračnom paru Evi i Robertu koji se vraćaju kući nakon odmora. Primjećuju kako biljke u njihovu stanu izgledaju drugačije te pronalaze pismo u kojem stoji da im je električna energija isključena. Ulaze njihovi prijatelji Judith i Sebastian koji su se trebali brinuti o stvarima dok njih nema, no oni se u njihovom domu ponašaju kao gazde i izbacuju ih. Eva i Robert vraćaju se na scenu kao dadilja i sin drugog para. Na pozornici će se događati puno transformacija, a sa svakim identitetom koji preuzmu, od SS oficira, skijaša, losa, vulkana i breskve stvarnost će im kliziti pod nogama dok se njihovo postojanje ne pretvori u kazališnu igru. "Zbunjoza” je komedija o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kazališta, ističe se u najavi predstave. (Hina)