Preskočite na glavni sadržaj

Kazalište Komedija u novu sezonu s obnovljenom operetom 'Kneginja čardaša'

Zagrebačko gradsko kazalište 'Komedija' novu će sezonu otvoriti operetom u tri čina 'Kneginja čardaša' Emericha Kálmána, premijera će biti 14. listopada, 'novo ruho' te najpoznatije i najizvođenije operete u svijetu potpisuje redatelj Ivan Leo Lemo, a na kazališnome repertoaru u ovoj će sezoni biti još nekoliko premijera.
vrijeme: 14.10.2016. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Kaptol 9
url: http://www.komedija.hr

Na 'daskama' Kazališta Komedije ta poznata opereta bit će uprizorena peti put i bit će izvedena u ozračju obilježavanja stote godišnjice njezina prvog uprizorenja u osječkome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), rekao je v.d. ravnatelja Komedije Adam Končić u srijedu na konferenciji za novinare, upriličenoj nakon prve probe s orkestrom.
 
Lemo: Učinili smo mali, ali prepoznatljiv odmak prema 'Zeitgeistu'
 
Redatelj Ivan Leo Lemo rekao je kako mu je čast raditi tu operetu čiji su libreto i sav materijal doista poticajni za rad, a posebice kada se, istaknuo je, radi s tako divnim ansamblom i fantastičnim zborom kako je to slučaj s Komedijom. Posvjedočio je kako mu je i velika čast što se "može nadovezati na kvalitetan rad svojih prethodnika".
 
Za njega je bilo izazovno suvremenome gledatelju približiti "identiteski rezervoar Beč- Budimpešta-Zagreb - taj mali 'trokutić' u kojemu je svašta šifrirano". Lemo je objasnio kako ga je vodila ideja da 'Zeitgesitu' - duhu vremena, približi sadržaj koji je potaknuo autora operete da na početku Prvoga svjetskog rata i stradanja koja su ga pratila, jasno kaže da je "od svega najvažnija ljubav".
 
Taj mađarski 'nerv' najbolje su prenijeli mađarski Romi koji su promovirali slobodu ljubavi i kretanja i tako Europi najbolje rastvorili našu dušu koja je, rekao je Lemo,"najbolji spoj istoka i zapada". Ukazao je i na zahtjeve koje ta opereta stavlja pred izvođače rekavši da se oni "moraju rastvoriti kao švicarski nožić".
 
Da je tomu tako potvrdila je i Sandra Bagarić koja će uprizoriti Sylvu Varescu, a njezina alternacija je Zorica Antonić koja je također bila na konferenciji za novinare. Bagarić je posvjedočila kako ju ta uloga "totalno emotivno i duševno razgolićuje tako da zapravo igra samu sebe".
 
Koreograf Leo Mujić ocijenio je kako je opereta težak žanr koji daje fanatastičan proizvod. Kao i redatelj Lemo istaknuo je da je u koreografiji učinio pomak, ali ne i odmak, što znači da koreografija nije klasična, ali poštuje klasicizam.
 
Dirigent Veseljko Barešić podsjetio je da je "Kneginja čardaša" prvi put u Komediji uprizorena 1952., nekoliko mjeseci nakon što je u prosincu 1951. otvoreno to kazalište.  Spomenuo je i uprizorenja Vlade Štefančića te da je ta opereta u Komediji doživjela ukupno 296 uprizorenja u četiri režije. Osvrnuo se i na osječko uprizorenje operete kojom je također ravnao, a generalna proba bila je na dan kada je, u predvečerje rata, JNA odlučila tenkovima demonstrirati svoju silu na osječkim ulicama i 'pregazila crvenoga fiću'.
 
Edwina Ronalda uprizorit će Đani Stipaničev i Damir Klačar koji je za tu ulogu 'posuđen' iz zagrebačkoga HNK-a. Obojica su izrazili zadovoljstvo što im je pružena prilika da odigraju tu ulogu, iako je Stipaničev rekao da se u početku opirao, ali da mu sada, kada je "duboko zagrizao u tu jabuku, ulogu više nitko ne može oduzeti".
 
Scenografkinja je Vesna Režić, kostimografiju potpisuje mladi kostimograf Marko Marosiuk, korepetitor je Krešimir Batinić, a zborovođa Branko Starc. Lik Leopolda Marije, kneza Lippert Weylersheina uprizorit će Nedim Prohić, njegovu ženu Anhiltu Dubravka Ostojić, a grofa Boni Kancsianua Goran Malus, u alternaciji Dražen Bratulić.
 
Publika će tako moći pogledati operetu o zabranjenoj ljubavi između slavne pjevačice Sylve i mladoga plemića Edwina, začinjenu strastvenim tonovima čardaša i mnogim glasovitim arijama i duetima.  Generalna proba bit će 12. listopada, pretpremijera dan kasnije, a svečana premijera 14. listopada ove godine. (Hina)