Preskočite na glavni sadržaj

Rijetko izvođena 'Ad hoc' djela glazbenih genija

Ansambl 'Ad hoc' održat će koncert, drugi iz ciklusa 'Komorni koncerti u Zajcu', u četvrtak, 6. listopada 2016. u 20 sati, na pozornici HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.  

Ansambl čine: Anton Kyrylov i Romeo Drucker na violinama, Iva Štefančić na violi te Petruš Petruševski na kontrabasu. Članovi orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca okupili su četveročlani ansambl, te povezali kroz koncertni program većinu ad hoc nastalih i rijetko izvođenih djela.

Skladatelji su ad hoc / u tu svrhu žurno napisali bogati indeks prikladnih skladbi pa će u prvom dijelu programa pozornicu zvukom zaogrnuti u dvorske salone ili crkvenu svečanost. Osim Trio sonate u G-duru violinskog virtuoza Giuseppea Tartinija, Sonate zadvije2 violine i bas Carla Ph. Emmanuela Bacha, posebnost koncerta bit će i iznimno rijetko izvođeno djelo čije autorstvo nije sa sigurnošću potvrđeno, ali pripisuje se Johannu Sebastianu Bachu.

Koncertna publika moći će uživati u, tada žurno napisanom, Divertissementu, op. 100 Josepha Haydna. Wolfgang Amadeus Mozart, još jedan glazbeni genije, mnoga je od svojih ad hoc djela pokušavao prezentirati moćnicima u nadi da će si osigurati stabilno radno mjesto dvorskog skladatelja – bezuspješno, kao što znamo. Na programu je njegov Trio za dvije violine i bas, KV266. U drugom dijelu koncerta naći će se potpuno drugačiji aspekt ad hoc stvaralaštva koje predstavljaju hipnotična djela violinskog virtuoza, legendarnog Niccola Paganinija, te Gudački trio Alexandera Borodina, primjer romantične obrade narodne pjesme. Specifična glazbena šala Moz-art  ideja je Alfreda Schnittkea da Mozartovu glazbu prikaže kroz šaljivi glazbeni kaleidoskop 20. stoljeća, a čut će se i djela najizvođenijeg i najpopularnijeg argentinskog autora Astora Piazzole, njegova Invierno porteño (Zima u Buenos Airesu). Na programu je i Piazzolin tango, La muerte del Angel (skladan za predstavu), nastao naravno ad hoc. Obradu za kvartet napravio je član Piazzolinog ansambla José Bragato koji je kopije rukopisa poklonio članovima gudačkog kvarteta Tartini, pa su tim putem stigle i do ansambla „Ad hoc".