Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebački solisti i Zagrebački kvartet najavili sezone

Koncertom Zagrebačkih solista posvećenom skladbama za kontrabas, koji će se održati u srijedu u Muzeju za umjetnost i obrt, taj ansambl počinje novu sezonu za koju planira bogati program nastupa, praizvedbi i gostovanja. 
vrijeme: 05.10.2016.
 
Solist i nositelj večerašnjeg prvog koncerta u manjem ciklusu Zagrebačkih solista je njihov dugogodišnji kontrabasist Mario Ivelja.

"Pripremili smo vrlo zanimljiv program koji želi pokazati da gudački repertoar, koji je uobičaneo više usmjeren za violinu i violončelo, ima vrlo zanimljivih kompozicija i za kontrabas, pa ćemo imati četiri kontrabasa, jazz, duet kontrabasista i volista", rekao je Krunoslav Marić iz Zagrebačkih solista.

Uz aktivnosti Zagrebačkih solista na konferenciji za novinare u MUO najavljena je i njihova predstojeća suradnja sa Zagrebačkim kvartetom, koja će kulminirati 2019. kad Kvartet slavi 100. godišnjicu osnutka, Solisti svoju 65. godišnjicu, a tada će se obilježiti i 100. godišnjica rođenja osnivača Zagrebačkih solista Antonija Janigra.

"Pokušat ćemo te velike obljetnice obilježiti na najbolji mogući način", rekao je Marić, ustvrdivši kako vjerojatno u povijesti ne postoji kvartet koji ima toliku obljetnicu", ustvrdio je Marić. "Kao dva ansambla koja su doista važna za Zagreb za Republiku Hrvatsku pokušat ćemo u sinergiji napraviti program koji će biti zanimljiv slušateljstvu", dodao je.

Uz veliki koncert s proslavljenom korejskom violončelisticom Meehae Ryo, kojim će 18. listopada i službeno otvoriti 63. sezonu u Hrvatskom glazbenom zavodu, izdvojio je gostovanje mladih glazbenika Aljoše Jurinića, prvog hrvatskog predstavnika u finalu prestižnog pijanističkog natjecanja Frederic Chopin u Varšavi i Leona Koševića, mladog baritona s međunarodnom karijerom.

Zagrebački solisti tradicionalno veliku pozornost daju praizvedbama djela hrvatskih skladatelja, među kojima se ističe suradnja sa Srećkom Bradićem. "Velika mi je čast pisati za tako renomirani ansambl, za skladatelja je predivan impuls imati osiguranu izvedbu, osobito u suradnji sa Zagrebačkim solistima", istaknuo je Bradić, pozvavši i ostale ansamble da počnu s praksom naručivanja djela od suvremenih hrvatskih skladatelja.

Solisti će ponovno surađivati i s Muzičkim Biennalom Zagreb, a nastavljaju i suradnju sa zagrebačkom Muzičkom akademijom, gdje će u siječnju, povodu prve godišnjice Koncertne dvorane Blagoje Berse, nastupiti sa studentima kao solistima.

Ove sezone će kao solisti, uz koncertnog majstora Zagrebačkih solista Sretena Krstića, nastupiti i stalni članovi ansambla Krunoslav Marić, Đana Kahriman i Smiljan Mrčela.

Po Krstićevim riječima, sezona donosi dosta interesantnih kompozicija, a oslonac je na serenadama i suitama renomiranih svjetskih skladatelja. Za ožujak je najavio koncertni aranžman Smetaninog klavirskog trija u g-molu, što će biti svjetska premijera tog djela.

O novoj sezoni Zagrebačkog kvarteta, koja je počela u utorak koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu, govorili njegovi članovi Marin Maras i Martin Jordan.

Najavili su, među ostalim, da će Kvartet imati španjolsku turneju, do kraja godine planiraju početi snimati novi album, a iz repertoara su istaknuli praizvedbu "Klasičnog vrta" hrvatskog skladatelja i akademika Marka Ruždjaka.

Siniša Bizović, direktor koncertne agencije Spona Classics, rekao je kako ima dovoljno vremena da se za tri velike obljetnice dvaju ansambala napravi nešto veliko, već postoje ideje kako to ostvariti, no potrebna im je i podrška institucija koje bi stale iza takvog projekta. (Hina)