Preskočite na glavni sadržaj

Arhivi alternativnog filma i 'vrijeme kinoklubova'

U subotu, 8. listopada, s početkom u 18 sati, u zagrebačkoj galeriji 'Greta' održat će se zadnji u nizu od tri seminara posvećena istraživanju jugoslavenske eksperimentalno-filmske i kinoklupske proizvodnje, čiji se potpuni opseg zadnjih godina počeo sustavnije cjelovito proučavati.
vrijeme: 08.10.2016. 18 h
mjesto: Zagreb; Greta, Ilica 92

Projekt je započeo pregledom začetaka prve filmske avangarde na području Jugoslavije, te je kroz koncepte antifilma (Zagreb) i alternativnog filma (Beograd) ponudio kratak povijesni pregled i tipološku sistematizaciju alternativnog filmskog stvaralaštva u razdoblju između 1950-ih i 1980-ih godina. Drugi je seminar u središte stavio često zanemarivano i previđano žensko eksperimentalno filmsko stvaralaštvo, te se kroz izlaganja, tipološku i sadržajnu analizu filmova pokušalo proniknuti u razloge nevidljivosti ženskih eksperimentatorica. Treći, završni seminar posvećen je gotovo ključnom problemu eksperimentalnog i alternativnog filma na ovim prostorima – njegovom arhiviranju, kuriranju, evaluaciji i restauraciji. Radi se o praksama koje se u filmologiji često zanemaruju, a ključne su kako za formiranje kanona tako i za samo očuvanje pojedinog umjetničkog djela.
 
'Iskustvo na spašavanju neprofesionalnih (amaterskih) filmova na substandardnim formatima pokazuju (sic) da su godinama sasvim neopravdano tehničari, a posebice povjesničari filma u potpunosti zapostavljali te na neadekvatan način vrednovali neprofesionalni film. Pojedine su kinoteke i filmski arhivi postavljali oštre brane pred neprofesionalni film, jer po njima zadaća je kinoteka i filmskih arhiva briga o profesionalnom filmu' zapisao je još 1993. godine Mato Kukuljica, hrvatski filmski arhivist i dugogodišnji pročelnik Hrvatske kinoteke odnosno filmskog odjela Hrvatskog državnog arhiva. No koje su institucije zadužene za pohranu i restauraciju alternativnog/eksperimentalnog filma, i pripada li on muzejima, kinoklubovima ili kinotekama? Kakva je suradnja među kinotekama i arhivima eksperimentalnih filmova zemalja bivše Jugoslavije i na koje se načine ona realizira? Kakva je danas uloga kinoklubova u životu građana, pogotovo imajući u vidu njihovu nekadašnju obrazovnu funkciju, i u kojoj su oni vezi s regionalnim kinotekama? Što se dogodilo s amaterskom, neprofesijskom, alternativnom i eksperimentalnom filmskom baštinom regije, i gdje je ona danas pohranjena? Na koje se načine i gdje mogu pregledavati alternativni filmovi regije, tko je zadužen za njihovu restauraciju i na koji se način ona razlikuje od restauracije dugometražnog igranog filma?
 
Odgovore, svoja promišljanja ali i nova pitanja potaknuta praksama skrbi i proučavanja eksperimentalne filmske baštine u javnom će razgovoru ponuditi Miodrag Milošević, Diana Nenadić, Ivan Ramljak, dr. sc. Nikica Gilić i Vedran Šuvar. Razgovor moderira Petra Belc.
 
Nakon razgovora slijedi projekcija odabranih filmova iz regionalne eksperimentalnofilmske baštine. Pojedini su filmovi prošli proces temeljite restauracije, dok dio filmova pripada nerestauriranoj filmskoj građi.
 
Program je nastao kroz istraživanje jugoslavenskog eksperimentalnog filma u okviru poslijediplomskog studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Realizira se uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, i u suradnji s umjetničkom galerijom Greta.
 
Organizatori zahvaljuju Akademskom filmskom centru iz Beograda, Hrvatskom filmskom savezu, Slovenskoj kinoteci te Hrvatskom filmskom arhivu na filmovima ustupljenima za projekciju.
 
Točan raspored filmova i ostale informacije potražite bilježenjem svog dolaska na ovoj poveznici.
 
Izvor: HAVC