Preskočite na glavni sadržaj

Splitski HNK najavio novu kazališnu sezonu

Svojoj vjernoj publici splitski HNK će ove kazališne sezone ponuditi dvanaest koncerata i deset premijera, među kojima je šest dramskih te po dvije operne i baletne, najavljeno je u srijedu u toj kazališnoj kući, u kojoj se kroz program bave pitanjem različitosti.
vrijeme: 05.10.2016.
mjesto: Split; Hrvatsko narodno kazalište, Trg Gaje Bulata 1
url: http://www.hnk-split.hr

Intendant HNK Split Goran Golovko je novinarima rekao da su kazališnu sezonu 2016/2017 "zacrtali" još prije dvije godine, na početku svoga rada, a koncipirali su je u dramaturškom nizu propitivanja temeljnih pitanja društva, vremena u kojem živimo i civilizacije.
 
"Propitivali smo kako vidimo i doživljavamo svoj grad, obiteljske odnose unutar našeg grada i kakvi su oni negdje drugdje u drugim kulturama. koje mogu biti razvijenije u socijalno-ekonomskom smislu. Ove se sezone bavimo pitanjem različitosti i kako mi sami tretiramo druge i drugačije, što postaje temeljno pitanje trenutka u kojem živimo i koje će biti veliki test za cijelu našu zapadnu civilizaciju", kazao je Golovko.
 
U opernom programu je 3. prosinca predviđena premijera opere "Mala Floramy" Ive Tijardovića, kojom će dirigirati Hari Zlodre. Druga operna premijera biti će "Moć sudbine" redatelja Dražena Siriščevića, na čelu s dirigentom Ivom Lipanovićem, a na programu je 4. veljače 2017. godine. Na spisku repriznih opera nalaze se Puccinijeva "Madam Butterflay" Bizetova "Carmen", Verdijev "Ernani", Gotovčev "Ero s onoga svijeta", te Tijardovićev "Spli'ski akvarel".
 
Šest premijera bit će izvedeno na Velikoj sceni u dramskom programu, a prva će se izvesti 18. studenoga, i to predstava "Šest lica traži autora" Luigija Pirandella, redateljice Olje Lozice.
 
Predstavu Nenni Delmestre "Neprijatelj naroda" Henrika Ibsena publika će gledati 21. siječnja iduće godine, dok će 7. travnja biti izveden "Nosorog ili Elegija za sićušna bića" Eugene Ionesco, redatelja Ivana Plazibata. U siječnju 2017. na maloj sceni će se izvesti "Clara Schumann" Valerije Moretti, redatelja Ivana Lea Leme, dok će na Sceni 55 redateljica Marica Grgurinović pripremiti predstava "Što čekamo?" Marije Dukić. Zadnja na repertoaru dramskih premijera održat će se 18. veljače, "Romanca o tri ljubavi" Antuna Šoljana.
 
Predviđeno je i repriziranje drama "Kašeta brokava" Elvisa Bošnjaka, "Melodrama" Jelene Kovačić i Anice Tomić, "Strašni roditelji" Jeana Cocteaua, "Buža" Živka Jeličića i "Čudo u poskokovoj dragi" Ante Tomića. Reprizirat će se i na Maloj sceni, i to "Mali bračni zločini" Erica Emanuela Schmitta, "Priče iz Vukovara" Siniše Glavaševića, "Preobrazba" Franza Kafke, te "Zlatni zmaj" Rolanda Schimmelpfenniga.
 
Za ljubitelje baletnih premijera 10. ožujka će biti izvedena "La sylphide" Hermana Severina Lovenskiolda u koreografiji Augusta Bournonvilla, a u svibnju u koreografiji Saše Eftimova, Igora Kirova i Stephena Delattre zakazan je baletni triptih "East/west (istok/zapad)". Što se repriza tiče, publika koja to do sada nije uspjela, moći će odgledati balet Igora Kirova "5 do 12" i "Na putu", potom "Orašar" Petra Iljiča Čajkovsko, te "Vragolastu djevojku" F. Herolda i L. Hertela.
 
Bogat je i koncertni program u sklopu kojega je 31. listopada u Crkvi Gospe od Zdravlja predviđen koncert Zbora i Orkestra HNK Split. Nastupit će Valentina Fijačko, Terezija Kusanović, Bože Jurić Pešić i Ivica Čikeš. Deset dana kasnije na programu je 1. Simfonijski orkestar kojim će dirigirati Hari Zlodre, potom 19. studenoga koncert "Kantata Gospi od Zdravlja". "Božićnim koncertom" će dirigirati Ivo Lipanović, dok će se Novogodišnji koncert valcera i polki izvoditi 28., 29. i 30. prosinca.  2. Simfonijski koncert kojim će dirigirati Alan Bjelinski održat će se 13. siječnja, zatim 17. i 18. ožujka Klavirski koncert-Beethoven, potom 20. travnja 3. Simfonijski koncert, a mjesec dana poslije "Filharmonija budućnosti" u kojoj će nastupati solisti glazbene škole "Josip Hatze" i HNK Split. (Hina)