Preskočite na glavni sadržaj

'Živjeti na kraju vremena' u Galeriji Miroslav Kraljević

Skupna izložba 'Živjeti na kraju vremena' otvara se u četvrtak, 6. listopada, u 19 sati, u zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević. Na dan otvorenja, u 19, 30 umjetnik Joen Vedel održati će uživo montiran filmski performans pod nazivom 'Between Uneven Time-Scales.'
vrijeme: 06.10.2016. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29
url: http://www.g-mk.hr
Na izložbi sudjeluju: Amy Balkin, Aurélien Gamboni & Sandrine Teixido, Rikke Luther, Maja Moesgaard i Joen Vedel, a kustosica je Katarina Stenbeck.

Živimo u doba globalnog zatopljenja, onečišćenja okoliša i radikalnih transformacija Zemljinih ekosustava. Zbog posljedica kapitalizma i zapadnog moderniteta, sustavi našeg planeta koji nas održavaju na životu obustavljeni su do te mjere da će budućim generacijama preživljavanje biti sve teže i teže. Kako to ukidanje budućnosti utječe na nas?

Izložba Živjeti na kraju vremena istražuje ekološku krizu našeg vremena i njezinu afektivnu dimenziju. Polazeći od pretpostavke da su svi aspekti naših zapadnjačkih života obilježeni destruktivnim sustavom, izložba postavlja pitanje kako se postaviti prema svijetu koji je duboko transformiran uništenjem okoliša, klimatskim promjenama i masovnim izumiranjem vrsta.
 
Usprkos tome što smo svjesni destruktivnog učinka naših života na sva živa bića na planetu, čini se da nismo u stanju djelovati u skladu s tom sviješću. Jedan od razloga za to tiče se apstraktnosti i neopipljivosti podataka iz znanstvenih istraživanja, a drugi je vezan uz dimenziju vremena – imamo osjećaj da je šteta već učinjena i da ne možemo više ništa poduzeti. Uz to, da bismo spriječili daljnje negativne posljedice klimatskih promjena, morali bismo radikalno promijeniti način života. Suočeni s klimatskim promjenama, našli smo se u bezizlaznoj situaciji između nemogućeg i neizbježnog. Umjesto da inzistiramo na političkom djelovanju i promijenimo našu svakodnevicu, često se osjećamo nemoćnima. U tekstu Anamorfna politika klimatskih promjena politička filozofkinja Jodi Dean tvrdi da su negativne posljedice antropocena toliko zastrašujuće da se ne možemo s njima nositi, što pak onemogućava konkretno djelovanje.

Dean stoga predlaže promjenu perspektive: umjesto da se klimatskim promjenama i uništenjem okoliša bavimo na globalnoj razini, trebamo zauzeti parcijalno gledište i detektirati moguće točke intervencije, što pak može dovesti do stvaranja prilike za kolektivno djelovanje i strateški pristup.
 
Kroz radove umjetnika koji tematiziraju nestabilnost našeg vremena i potrebu za žurnim djelovanjem, izložba Živjeti na kraju vremena nastoji uspostaviti poveznicu između afektivnih aspekata klimatskih promjena i politika svakodnevice. Ona nas poziva da potražimo pukotine u sustavu kako bismo stvorili nova mjesta susreta u zajedničkoj borbi za bolju budućnost.
 
22. listopada, u okviru programa Zagrebački vikend galerija, umjetnik Aurélien Gamboni održat će grupno čitanje na temu kilmatskih promjena kao dio instalacije A Tale As a Tool autora Aurélien Gamboni & Sandrine Teixido.