Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo skladatelj Ljubo Kuntarić

U noći 3. na 4. listopada u svome domu u Voloskom preminuo je u 92. godini života hrvatski skladatelj dipl. ing. Ljuboslav Kuntarić. 
vrijeme: 04.10.2016.

U povijesti hrvatske glazbe ostat će zabilježen kao prvi domaći „hit maker“ čija glazba je dominirala festivalima i radijskim eterom 1950-ih i 1960-ih godina. Autor je ogromnog broja pjesama od kojih mnoge kao evergreeni ostaju popularne i danas, više od pola stoljeća od svog nastanka. Tu svakako spadaju Autobus Calypso, Ti ni ne slutiš, U nedilju Ane (Mali motorin), Čežnja, te legendarna Ta tvoja ruka mala, na tekst Blanke Chudobe i u izvedbi Ive Robića kojom je pobijedio na prvom Zagrebačkom festivalu 1953. godine. Od brojnih anegdota iz Kuntarićeva dugog i bogatog života najzanimljivija je možda upravo ona vezana uz ovu njegovu povijesnu festivalsku pobjedu. Naime, Kuntarić je za nju saznao mjesec dana kasnije, kada se vratio iz vojne službe na talijansko-jugoslavenskoj granici na koju je bio mobiliziran povodom eskalacije tzv. Tršćanske krize!

Rođen je u Čakovcu 1925. godine a mladost je proveo u Varaždinu, Požegi i Zagrebu. Glazbu je učio privatno kod Rudolfa Matza, Albe Vidakoviće, Ivane Lang i Tihomila Vidošića. Diplomirao je građevinski fakultet i kao hidroinženjer između 1951. i 1981. sudjelovao je u izgradnji brojnih objekata, posebice velikih turističkih kompleksa na jadranskoj obali.  Od početka 1950-ih godina živio je u Voloskom kraj Opatije.

Skladao je razne glazbene vrste od 1939. godine. Njegove zabavne melodije, koje je pisao u suradnji s istaknutim hrvatskim pjesnicima i tekstopiscima poput Drage Britvića, Stjepana Jakševca te najviše s Blankom Chudobom, predstavljaju samo mali dio njegovog ogromnog glazbenog opusa. U mladosti je pisao laku orkestralnu i komornu glazbu a kasnije i glazbu za puhačke, tamburaške i mandolinske orkestre. Najveći dio njegovog opusa posvećen je vokalnoj glazbi. Autor je preko 200 solo pjesama (uz pratnju klavira ili manjih sastava) i oko 170 klapskih pjesama. Posebno valja istaknuti Kuntarićeve veće forme glazbeno-scenskih djela, u što spadaju mjuzikli, operete, dječje opere i predstave, lutkarski igrokazi i slično. Najpoznatiji među njima su mjuzikl Tata, udajem se za Crnca (1978.) i rock opera Karolina riječka (1981.) Autor je i glazbe za 18 filmova a skladao je i glazbu za najpopularniju jugoslavensku televizijsku seriju Pozorište u kući.

Najveći dio njegovog opusa od ukupno preko 1.100 djela ipak pripada duhovnoj glazbi koju je Kuntarić stvarao do kraja svog života. Iza njega ostaje preko 650 duhovnih djela, od čega 25 misa.

Ljubo Kuntarić osvojio je gotovo 50 festivalskih nagrada za svoje skladbe. Dobitnik je Nagrade za životno djelo grada Opatije, Zlatnog odličja Pro ecclesia et pontifice pape Ivana Pavla 2. za doprinos sakralnoj glazbi (2003.), Nagrade Zrinski Međimurske županije za najviše zasluge u kulturi (2004.), Nagrade Porin za životno djelo (2009.), a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Bio je počasni građanin Međimurske županije te gradova Čakovca, Požege, Omiša i Imotskog, počasni član franjevačkog bratstva provincije Sv. Ćirila i Metoda, te počasni član Družbe Braće Hrvatskog Zmaja.

Posljednji ispraćaj održat će se u četvrtak, 6. listopada u 16 sati na groblju u Voloskom. (HDS)