Preskočite na glavni sadržaj

Osječki HNK najavio premijere 'Porina' i 'Viteza slavonske ravni'

Osječko Hrvatsko narodno kazalište postavlja dvije velike ansambl predstave, operu 'Porin' Vatroslava Lisinskog u režiji Ozrena Prohića, koja će premijerno biti izvedena 4. studenoga, te dramu 'Vitez slavonske ravni' po romanu Marije Jurić Zagorke i u režiji Dražena Ferenčine, koja će biti praizvedena 9. prosinca, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u tome kazalištu.
vrijeme: 04.11.2016.
mjesto: Osijek; HNK, Županijska 9
url: http://www.hnk-osijek.hr/

Redatelj Prohić podsjetio je da je opera "Porin" praizvedena 1897. godine, dodavši da će nova osječka verzija sigurno pobuditi zanimanje publike. "Čini mi se da ćemo u jednom kraćenju zadržati kompletnu dramatrušku sliku te sve specifične kvalitete Lisinskog kao autora i Dimitrija Demetera kao libretista, a s druge strane jednom vrstom rekontekstualizacije, baviti se svojom suvremenošću", rekao je Prohić.
 
Dodao je kako će se u pripremi predstave pokušati iznova otkriti što su to dramaturške i glazbene kvalitete ove opere.
 
Najavljujući prvu ovosezonsku dramsku premijeru, redatelj Ferenčina istaknuo je kako je "Vitez slavonske ravni" jedini roman Marjie Jurić Zagorke čija se radnja ne događa u Zagrebu, nego u Slavoniji, jer ga je pisala po narudžbi za "Hrvatski list", novine koje su izlazile u Osijeku, početkom 20. stoljeća.
 
Vjeruje kako tko god da je čitao roman neće biti razočaran predstavom, u kojoj će biti pustolovina, ljubavnih zapleta, ali i inteligentnog humora, dodavši da "dramatizacija ovoga romana, na način na koji je napisan, ne bi bila ukorak s vremenom".
 
"Mislim da se ta priča može ispričati tako da bude zabavna. Brzo nam se nametnula paralela tzv. političkih elita, koje i onom vremenu podjednako nisu imale sluha za realni život, koji ih okružuje, kao ni današnje političke elite, i to je okosnica, oko koje smo pokušali naći vezu između romana i naše dramatizacije", kazao je Ferenčina.
 
Intendant osječkog HNK-a Božidar Šnajder ocijenio je kako početak proba za dvije velike ansambl predstave pokazuje da se u ovome kazalištu vrlo ozbiljno radi i da to opet ukazuje na veliku i uspješnu sezonu. (Hina)