Preskočite na glavni sadržaj

Iva Gluhinić - Impresije

U utorak, 4. listopada, s početkom u 20 sati, u Galeriji Prica u Samoboru, otvara se izložba Ive Gluhinić 'Impresije', koja ostaje otvorena do 23. listopada.
vrijeme: 04.10.2016.
mjesto: Samobor; Galerija Samobor, Trg Matice hrvatske 3
url: http://www.pousamobor.hr
Sinestezija je spontan i subjektivan doživljaj po kojem se ono što opažamo različitim osjetilima može preklapati i miješati u jednu cjelinu. Tom teorijom moguće je boju poistovjetiti s mirisom, okusom i zvukom. Ciklus pod nazivom „Impresije“, nastao u periodu od 2012. do danas, inspiriran je glazbom i vođen pitanjem postoji li područje eventualne umjetničke sinestezije.

Autorica izložbe nije imala namjeru slikati glazbu ili izjednačavati tonove s osnovnim likovnim elementima. Njeno područje interesa je prenošenje dojma o odslušanom djelu, scenskom nastupu i samom izvođaču. U tom je smislu konkretna skladba sporedna, a ključnu ulogu ima sâm čin izvođenja glazbe. Slike koje pritom nastaju sažimaju cijeli nastup, ali su ujedno i odraz vrhunca izvedbe. „Koristila sam se razrijeđenom bojom koja slobodno teče po podlozi i ostavlja svoj zapis, jednako kao što glazba fluidno ’teče’ u trajanju izvođenja. U tom smislu trag je boje sličan tragu glazbe na nosaču zvuka.“

Logika korištenja boja proizvoljna je i nama sasvim nepoznata, ali sustavno primijenjena na svim radovima. Pritom ne možemo zanemariti ponavljanje jakog toplo-hladnog kontrasta atmosferične plave u kombinaciji sa živahnom narančastom i žutom. Kvalitativno suprotstavljanje boja i građenje likova skoro poput kolaža daju izraziti osjećaj živosti. Ako boju i liniju doživljavamo kao pandan zvuku i dinamici, čini nam se kao da možemo pojmiti kakav je bio glazbenikov nastup. Doduše, različito poimanje vrsta glazbe ostavlja nam prostor za stjecanje vlastitih impresija. Detalji pozadine rađeni su s jednakom pažnjom kao i centralni likovi, dok su lica i instrumenti vidljivi tek u naznakama. Poneki radovi postepeno gube figurativnost i kreću prema polju apstrakcije. Sama autorica ističe kako se radilo o svojevrsnom poigravanju i pretapanju jedne apstraktne stvarnosti u drugu. Iako je u međuvremenu slikala radove drugačije tematike i senzibiliteta, možemo zaključiti da je ovaj eksperiment uspio te da se radi o istraživački zanimljivim radovima.
 
Iva Gluhininić, rođena je 19. ožujka 1986. u Zagrebu. Godine 2005. završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Sveučilišni studij slikarstva (baccalaurea) završila je 2010. godine, a slikarstvo je magistrirala 2012. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zlatka Kauzlarića- Atača. Sudionica je više skupnih izložbi. Članica je grupe Pir i Udruge likovnih umjetnika Samobora.