Preskočite na glavni sadržaj

Festival 25FPS - Nagrađeni filmovi za kraj ovogodišnjeg izdanja

Dodjelom nagrada i projekcijom pobjedničkih filmova u nedjelju navečer u zagrebačkom Kinu SC završava 12. internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25FPS, što dvanaestu godinu zaredom prikazuje i potiče stvaralaštvo koje u filmskoj umjetnosti predstavlja tematski, idejni i estetski iskorak.
vrijeme: 02.10.2016.
mjesto: Zagreb
url: http://www.25fps.hr

Za razliku od prijašnjih godina, kada je svaki od troje članova međunarodnog žirija dodjeljivao svoj Grand Prix, ove su godine zajednički dodijelili tri Grand Prixa te jedno posebno priznanje.
 
Prvi Grand Prix dobio je film "Dnevnik starog psa" indijskih autorica Shumone Goel i Shai Heredia, koje su s pomoću djelića sugestivne slagalice izgradile portret umjetnika.
 
Žiri je obrazložio kako je film nagrađen "zbog humanog prikaza rastave umjetnika od njegova djela" te kao "opsežna i filozofska minijatura usklađena s neizvjesnim doživljajem vrijednosti".
 
Dobitnik drugog Grand Prixa je američki autor Peter Burr za "Nered", filmsko "putovanje do ruba utopijskog labirinta u kojem pratimo perspektivu usamljene žene koja se spušta u napuštenu podzemnu arkologiju".
 
Nagrađen je kao fim koji "razotkriva neobuzdanu divljinu podataka te je taktilan, osjetilan i duhovit poziv da se izgubimo u orgazmičkom rastakanju prostora i vremena".
 
Treći Grand Prix dodijeljen je meksičkoj autorici Manueli De Laborde za film "Kako izvana tako i iznutra", kontemplativan uradak, rezultat konceptualnih ideja i promišljanja radnje odlaska u kino, kao i doživljaja koji osobito nudi autorski rad na filmu.
 
Prema obrazloženju, film "gradi novi materijalizam u kino dvorane, izvanredan niz predmeta koji lebdi između atomskog i kozmičkog". "Strog je i ravnodušan, a opet odlučno senzualan i hipnotički", ocijenio je žiri.
 
Posebno priznanje osvojio je još jedan meksički autor, Andres Padilla Domene za film "Grad Maja", a zbog toga što je "pronašavši u arheologiji znanstvenu fantastiku, odao počast vraćanju autonomije uz pomoć kartografije, jezika i mirotvorstva". Film je posebno dojmio žiri zbog "istraživačkog obilja i angažmana".
 
U Velikom žiriju bili su američka umjetnica i filmska autorica Deborah Stratman, britanski umjetnik kustos i pisac George Clark i sprski filmski autor Dane Komljen.
 
Žiri kritike svoju je nagradu također odlučio dati Burrovom filmu "Nered". Prema njihovu mišljenju, taj film "vrlo uvjerljivo spaja formalni eksperiment, jasnu i dosljednu naraciju te zanimljivu konceptualnu premisu".
 
"Koristeći nostalgičnu estetiku računalnih igrica osamdesetih i devedesetih godina autor briše granice između kino platna i kompjutorskog ekrana, a ujedno i elitne umjetnosti i masovne kulture", ocijenili su.
 
Svoju su nagradu, Green DCP, dodijelili i članovi Udruge za audiovizualna istraživanja 25FPS, organizator festivala. Ta se nagrada dodjeljuje hrvatskim filmovima, kao poticaj daljnjeg života djela profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata.
 
Ovogodišnji dobitnik te nagrade je Marko Tadić za "Pokretne elemente", uz obrazloženje kako film "funkcionira na nekoliko razina - to je animirani putopis kroz povijest hrvatske avangarde, kao i apstraktna meditacija o samom procesu stvaranja - idejama, mogućnostima i oklijevanjima".
 
Publika je najboljim proglasila brazilski film "E" Helene Ungaretti, Miguela Antunesa Ramosa i Alexandre Wahrhaftig koji "na inovativan i šaljiv način problematizira dominaciju automobila i parkirališta u Sao Paulu".
 
Tradicionalno, festival je za svoj posljednji dan ostavio neke od najatraktivnijih programa, uz predavanja i razgovore istaknutih eksperimentalnih filmaša pripremljena su i dva 'jaka' nastupa u programu Expanded Cinema.
 
S dodjelom nagrada na programu je pretposljednji festivalski performans, najnoviji 35-milimetarski film u sinemaskopu "Engram povratka" japanskog autora Daichija Saita, uz pratnju montrealskog bas-saksofonista Jasona Sharpa koji će uživo rekonstruirati filmsku glazbu.
 
Kao i večer otvorenja, večer zatvaranja zaključit će performans prvaka 'proširenog filma' Brucea McClurea, "Zveckanje kostima: Komplimenti su najmračniji na danjem svjetlu", njegov treći performans na ovogodišnjem festivalu
 
Riječ je o djelu koje taj njujorški umjetnik proširenog filma izvodi premijerno za zagrebačku publiku, a koje je posebno napravio za Kino SC.
 
Za nagrade festivala u protekla su se četiri dana natjecala 24 filma koja su prikazana u pet programskih i tematskih blokova.
 
S dijelom programa Festival 25FPS odlazi u Rijeku, gdje će 6. i 7. listopada gostovati u Art-kinu Croatia. (Hina)