Preskočite na glavni sadržaj

Završeno 5. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

Proglašenjem najboljih mladih glazbenika u više kategorija u nedjelju je završeno 5. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, a svi prvonagrađeni nastupit će na svečanome koncertu uz Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskim vodstvom maestra Tončija Bilića 24. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. 
vrijeme: 03.10.2016.
url: http://natjecanje-papandopulo.org/

Projekt Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo zamišljen je kao godišnja manifestacija u više natjecateljskih kategorija, otvorena glazbenicima iz Hrvatske do 30 godina starosti. Osim što obuhvaća niz instrumentalnih kategorija, uz pjevanje, dirigiranje i skladanje, natjecanje je i platforma za okupljanje i pripremu mladih umjetnika za velika natjecanja.

Ove godine prijavilo se 59 natjecatelja, što je najveći broj do sada, a kandidati su pokazali izrazito visok stupanj pripremljenosti, muzikalnosti i samopouzdanja te su ovom prigodom dokazali da bez sumnje mogu biti hrvatski glazbeni predstavnici u svijetu, ističe se u priopćenju Hrvatskoga društva skladatelja (HDS).

Natjecanje se održalo u tri izlučna kruga, a najbolja tri natjecatelja koja su se plasirala u finale dobila su novčane nagrade u iznosu od pet tisuća, deset tisuća i 15 tisuća kuna, a dodijeljena je i  posebna Nagrada HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskoga skladatelja u protuvrijednosti od 500 eura, koja se također dodjeluje za svaku od kategorija natjecanja.

Kategorije natjecanja su - saksofon, flauta, viola, klarinet i violina.

Prvu nagradu u kategoriji saksofon dobio je Goran Jurković, a nagradu u toj kategoriji za najbolju izvedbu hrvatskoga skladatelja dobio je drugonagrađeni Lovro Merčep za izvedbu djela Krešimira Seletkovića: Portreti, za alt saksofon.

Prvonagrađena u kategoriji flauta je Ana Batinica, a Nagrada HDS-a i u ovoj kategoriji pripala je drugonagrađenoj natjecateljici Dijani Bistrović za izvedbu djela Brune Bjelinskoga: Dona Cupidis, sonata za flautu.

Dagmar Korbar dobitnica je prve nagrade u kategoriji viola, a Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskoga skladatelja dobila je u toj kategoriji trećenagrađena Tatjana Škorić za izvedbu djela Borisa Papandopula: Sonata za violu i klavir.

U kategoriji klarineta prvu nagradu je dobio Abdul-Aziz Hussein kojemu je pripala i Nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskoga skladatelja za izvedbu djela Tene Ivane Borić: A-D-H-D za klarinet solo.

Prvu nagradu u kategoriji violine dobila je Katarina Kutnar koja je i laureatkinja Nagrade HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskoga skladatelja za izvedbu djela Borisa Papandopula: Monolog za violinu solo. (Hina)