Preskočite na glavni sadržaj

6. Clubture Forum u Vukovaru

 9. Clubture Forum će se održati u Vukovaru od 5. do 7. listopada, a program uključuje javnu tribinu Kulturni aspekti u društvenom razvoju Vukovara i Slavonije, vukovarski postav izložbe Nezavisni prostori - Prostori nezavisnih te glazbeni program Satarush koji priprema VuBass.
vrijeme: 05.10.2016.
mjesto: Vukovar
url: http://www.clubture.org/
Forum organizira Savez udruga Klubtura, Vukovarska udruga kulturnog aktivizma, Mirovna grupa mladih Dunav te udruge Kulturtreger/Centar za dokumentiranje nezavisne kulture i Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva.

U sklopu ovogodišnjeg Foruma organiziramo javnu tribinu Kulturni aspekti u društvenom razvoju Vukovara i Slavonije, vukovarski postav izložbe Nezavisni prostori - Prostori nezavisnih te glazbeni program Satarush koji priprema VuBass. Osim toga, u sklopu Foruma održat će se i radionice za predstavnike organizacija nezavisne kulture i civilnog društva.

OTVARANJE IZLOŽBE “PROSTORI NEZAVISNIH - NEZAVISNI PROSTORI”
Izložba „Nezavisni prostori – prostori nezavisnih“ hod je kroz društvene centre, klubove i prostore u kojima od sredine devedesetih godina do danas djeluju organizacije nezavisne kulture i u kojima se nezavisna kulturna scena stvara i reproducira. Korištenjem tih prostora, kao i samom borbom za njihovo korištenje, kroz posljednjih se dvadeset godina u lokalnim sredinama diljem Hrvatske realiziraju vrijedni kulturno-umjetnički sadržaji, generiraju nova znanja, a sama zajednica se okuplja i osnažuje. Povijest prostora nezavisne kulture stoga je istovremeno i povijest participativnosti, eksperimenta, društvene kritike, pregovora i inovacije. Izložba dokumentira jedan dio te povijesti, s naglaskom na njen otvoreni kraj i aktualne probleme nedostatka adekvatnih prostora s kojima su organizacije nezavisne kulture u pojedinim sredinama suočene. Autori izložbe su Dejan Dragosavac Ruta i Dunja Kučinac.

Izložba je dosad predstavljena u Karlovcu, Splitu, Osijeku, Čakovcu i Puli, a nastala je u suradnji Saveza udruga Klubtura te udruga Kulturtreger i Kurziv – Platforme za pitanja kulture, medija i društva, koje vode Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Njen nastanak su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja za društveni razvoj.
Otvaranje izložbe je u srijedu 5. listopada u 20 sati u prostoru Radničkog doma, Ulica dr. Franje Tuđmana 2, Vukovar .

JAVNA TRIBINA “KULTURNI ASPEKTI U DRUŠTVENOM RAZVOJU VUKOVARA I SLAVONIJE”
Tribina “Kulturni aspekti u društvenom razvoju Vukovara i Slavonije” bavit će se perspektivama kulturnog i društvenog razvoja u Vukovaru i ostalim sredinama u Slavoniji, a u njenom fokusu bit će djelovanje organizacija i inicijativa koje sudjeluju u području suvremene kulture orijentirane mladima i široj zajednici u gradovima i mjestima Slavonije. Koje su infrastrukturne potrebe za kontinuirano djelovanje organizacija i inicijativa s ovog područja? Kako potaknuti stvaranje društvenog kapitala uz pomoć postojeće kulturne infrastrukture i kako na izazove kulturnog razvoja odgovaraju obrazovne institucije? To su samo neka od pitanja kojima ćemo se baviti na tribini koja će okupiti građane, donositelje odluka, umjetnike, aktiviste i ostale aktere kulturne scene u regiji, s ciljem pronalaženja zajedničkih interesa za jačanje kulture orijentirane lokalnoj zajednici te izgradnji zajedničke vizije kulturnog i društvenog razvoja.
Tribina će se održati u četvrtak 6. listopada u 17 sati, u prostoru Radničkog doma, Ulica dr. Franje Tuđmana 2, Vukovar.

SATARUSH
Za glazbeni dio programa pobrinut će se VuBass ekipa. Program Satarush na rasporedu je za srijedu 6. listopada s početkom od 21 sati, u prostoru Radničkog doma.


--