Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na filmskim festivalima u Luksemburgu, Reykjaviku, Vancouveru...

Tijekom listopada i studenog hrvatski dugometražni i kratkometražni naslovi prikazuju se na nizu međunarodnih filmskih festivala. Najviše ih se, njih čak 11, prikazuje na CinEast – Festivalu srednjeeuropskog i istočnoeuropskog filma u Luksemburgu, a domaći će se naslovi gledati i u Reykjaviku, Vancuveru i Tokiju.
vrijeme: 01.10.2016.
mjesto: Luksemburg, Reykjavik, Vancouver

Na CinEast – Festivalu srednjeeuropskog i istočnoeuropskog filma u Luksemburgu u raznim se sekcijama prikazuje sedam dugometražnih filmova: Ne gledaj mi u pijat redateljice Hane Jušić, S one strane redatelja Zrinka Ogreste, Narodni heroj Ljiljan Vidić u režiji Ivana-Gorana Viteza, Goran redatelja Nevia Marasovića, Zvizdan kojeg je režirao Dalibor Matanić te dokumentarno-igrana manjinska hrvatska koprodukcija Žige Virca, Houston, imamo problem! i Dobra žena Mirjane Karanović, također manjinska hrvatska koprodukcija.
 
Uz ove, na festivalu koji se od 9. do 23. listopada održava u Velikom Vojvodstvu Luksemburg, prikazuju se i kratkometražni naslovi Dota Petre Zlonoge, Zvir Miroslava Sikavice, Belladonna Dubravke Turić te animirani film Putujuća zemlja Ivana Bogdanova i Vessele Dantcheve. Inače, ove će se godine, na devetom izdanju CinEast – Festivala srednjeeuropskog i istočnoeuropskog filma u Luksemburgu, prikazati više od 60 dugometražnih i 40 kratkometražnih filmova iz 18 zemalja Srednje i Istočne Europe, a uz filmove festival donosi i mnoštvo popratnih glazbenih, kulturnih i gastronomskih događanja. Pojedinosti o programu i filmovima potražite na službenoj stranici festivala. Svi navedeni filmovi podržani su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
Debitantski dugometražni igrani film Hane Jušić, Ne gledaj mi u pijat koji je nedavno osvojio Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film (Best European Film Award) u programu Dani autora u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji prikazuje se i na međunarodnim filmskim festivalima u Reykjaviku, Vancuveru i Tokiju.. Podsjetimo kako je Ne gledaj mi u pijat film o odrastanju i obiteljskim odnosima. Riječ je o hrvatsko-danskoj koprodukciji, scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, glavne uloge nose Mia Petričević, Arijana Čulina, Zlatko Burić i Nikša Butijer, producentica je Ankica Jurić Tilić, a produkciju potpisuju Kinorama u koprodukciji s tvrtkom Beofilm (Danska) i Hrvatskom radiotelevizijom.
 
Izvor: HAVC