info - književnost, publicistika, jezik


susret

21. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara

Dvodnevni program 21. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara održat će se u srijedu i četvrtak, 27. i 28. lipnja 2018., u organizaciji DHK Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog, Osijek, i Ogranka Matice hrvatske u Đakovu.
 
festival, najave

7. festival Miroslav Krleža

Ovogodišnji Festival Miroslav Krleža odvija se u znaku 125. obljetnice rođenja po mnogima najvećega hrvatskog književnika 20. stoljeća.
 
natječaj

Natječaj za književnu nagradu 'Zvane Črnja' za 2018.

Društvo hrvatskih književnika, Zagreb, i Istarski ogranak DHK, Pula, raspisuju Natječaj za književnu nagradu 'Zvane Črnja' koja se dodjeljuje za najbolju hrvatsku knjigu eseja.
 
najave

Predstavljanje časopisa Riječi 1-2/2018.

Najnoviji dvobroj časopisa Riječi bit će predstavljen u ponedjeljak, 18. lipnja 2018. godine u Matici hrvatskoj Sisak, s početkom u 19,30 sati.
 
nagrada

Dubravka Ugrešić dobitnica 11. nagrade tportala za 'Lisicu'

Nagrada tportala za najbolji hrvatski roman u 2017. godini dodijeljena je u petak u Zagrebu Dubravki Ugrešić, kojoj je 50 tisuća kuna vrijedno književno priznanje donio roman "Lisica", knjiga o književnosti, piscima i pripovijedanju te njihovim ulogama u suvremenom društvu, koju je žiri proglasio 'remek djelom najveće hrvatske majstorice pripovijedanja'. 
 
natječaj, konferencija, znanstveni skup

Poziv za sudjelovanje na književno-znanstvenom skupu 'Žensko nasljeđe: roba, spektakl ili muzej za sve?'

Centar za ženske studije Zagreb u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljuje Poziv za sudjelovanje na književno-znanstvenom skupu s međunarodnim sudjelovanjem: Žensko nasljeđe: roba, spektakl ili muzej za sve?  
 
obavijest

Nova knjiga akademkinje Dubravke Oraić Tolić

Predstavljanje knjige 'Doživljaji Karla Maloga' Dubravke Oraić Tolić, sveučilišne profesorice i književne teoretičarke, održat će se u petak, 15. lipnja u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. 
 
festival, djeca, mladi

TA-DA! Mali Festival Bajke u Orebiću

Matica hrvatska Orebić, u suradnji s Narodnom knjižnicom Orebić, organizira TA-DA! Mali Festival Bajke koji će se održati 19. 20. i 21. lipnja u dvorani Općine Orebić. TA-DA! Mali Festival Bajke posvećen je kreativnom stvaralaštvu, teatru, kreativnom pisanju i vizualnoj umjetnosti.
 
predavanje, tribina

Druženje s piscima i ilustratorima u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu

Za kraj školske godine, Ibis grafika u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien i Arheološkim muzejom u Zagrebu, organizira druženje s piscima i ilustratorima iz projekta Naša mala knjižnica, te dobitnikom britanske nagrade za ilustratora godine Axelom Schefflerom. Druženje nazvano 'Tko to viri iza stabla?… ili postoji li čarabaralo kojim detektiv Oskar u Groznoj šumi može pronaći Grubzona?' će se održati 16. lipnja, od 10 do 13 sati, u lapidariju Arheološkog muzeja.
 
predstavljanje

Zoran Lazić: Jednog dana ništa & Momci iz grada uživo>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje slikovnice 'Nino te vodi po Karlovcu' autorice Sande Kočevar>>>

 
 
radionica, kolonija

Ljetna škola pisanja 2018.

Osma Ljetna škola pisanja CeKaPe-a održat će se od 26. kolovoza do 2. rujna 2018. u čarobnom dvorcu Stara Sušica u Gorskom kotaru. Ovu sedmodnevnu intenzivnu radionicu pisanja u izolaciji dvorca na rubu šume, završilo je preko 100 polaznika i polaznica, koji su u osami Gorskog kotara napisali svoje prve priče i pjesme uz kreativni poticaj poznatih pisaca, voditelja radionica.
 
nagrada

Sonji Smolec Nagrada Mato Lovrak za najbolji dječji roman

U Velikom Grđevcu je 7. lipnja na 31. Lovrakovim danima dodijeljena nagrada za najbolji dječji roman. Ove godine tu nagradu dobila je Sonja Smolec za roman za djecu i mlade 'Marama s bubamarama'.
 
predstavljanje

Promocija knjige 'Strani gradovi' Jelene Zlatar Gamberožić>>>

 
 
predavanje, tribina

Susret s književnikom Vladom Rajićem u Požegi>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Tomislava Zagode>>>

 
 
predstavljanje

Ivor Kruljac predstavlja zbirku pjesama 'Psihodelije'>>>

 
 
nagrada

Ludwig Bauer dobitnik nagrade Crikveničko sunce

U organizaciji Gradske knjižnice Crikvenica i Društva hrvatskih književnika od 7. do 9. lipnja održani su XVII. Jadranski književni susreti. Književnik Ludwig Bauer dobitnik je nagrade Crikveničko sunce.
 
najave

Književna smotra - Karen Blixen i suvremena danska književnost

Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Hrvatskoj i Hrvatsko filološko društvo iz Zagreba organiziraju predstavljanje specijalnog broja 'Književne smotre' posvećenog Karen Blixen i suvremenoj danskoj književnosti u utorak, 12. lipnja, u 19 sati, u dvorani Müller kina Europa.
 
predavanje, tribina

Rijeka 2020 EPK: Lungomare - Autorske bure>>>

 
 
predavanje, tribina

Autor vs. Autor: Ina Valčanova i Zrinka Pavlić>>>

 
 
predstavljanje

Drago Krpina: 'Svitlo i druge pripovijetke'>>>

 
 
predstavljanje

Promocija knjiga Sve što sam naučila i Sabrane pjesme, Sanje Pilić>>>

 
 
festival

13. Ogulinski festival bajke od 8. do 10. lipnja

Pred nama je 13. Ogulinski festival bajke koji će od petka, 8. lipnja, pa sve do nedjelje, 10. lipnja grad Ogulin ispuniti mnoštvom bajkovitih festivalskih dječjih i obiteljskih sadržaja.  
 
festival

29. Vrazova Ljubica, festival ljubavne poezije u Samoboru

Od 13. do 16. lipnja Samoborom će opet šetati duhovi prošlosti – velike, ali nikad ostvarene ljubavi ilirca Stanka Vraza i samoborske ljepotice Julijane Cantilly.  Još jedan festival ljubavne poezije Vrazova ljubica okupit će brojne pjesnike koji se, inspirirani Vrazovim Đulabijama posvećenim Ljubici, iz godine u godinu okupljaju na Ljubičinom grobu, pretvarajući Samobor u grad pjesnika.
 
predavanje, tribina

Žene i književnost: Marija Sekelez

Šesta tribina Književnog petka održat će se u petak, 8. lipnja, s početkom u 20 sati. Gošća u ciklusu Žene i književnost bit će hrvatska filmska, televizijska i kazališna glumica, dugogodišnja ravnateljica kazališta Žar ptica – Marija Sekelez. 
 
festival

3. Festivala putopisa – Verse u Puli

Treće izdanje Festivala putopisa – Verse, čije su idejne začetnice i autorice setre Marijana Valić  i Vanja Valić, od 8. do 9. lipnja u Puli ugostit će istaknute i nagrađivane autore, književnike, povjesničare, filmske kritičare i putnike. Miroslav Bertoša, Zoran Roško, Ivana Vareško, Dražen Ilinčić, Bruno Kragić i Milan Rakovac sudionici su trećeg izdanja Festivala.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Ine Valčanove 'Otok Krah'>>>

 
 
predavanje, tribina

Slavenka Drakulić: 'Nevidljiva žena i druge priče'>>>

 
 
obljetnica, proslava

Obilježavanje 145 godina od rođenja Antuna Gustava Matoša

U tri mjesta koja su na poseban način obilježila biografiju Antuna Gustava Matoša: Plavnom (gdje mu je rođen otac), Tovarniku (gdje je 13. lipnja 1873. rođen) i Zagrebu (gdje je umro 17. ožujka 1914. i gdje je sahranjen) održat će se od 10. do 14. lipnja 2. dani Antuna Gustava Matoša, književno-umjetnička manifestacija, kojom se prisjećamo jednog od najvećih hrvatskih književnika.
 
natječaj

Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2019.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 5. lipnja 2018. objavilo je Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2019. godini. Prijave se primaju do 7. rujna 2018.   
 
predavanje, tribina

Književna senzibilizacija – Somalija

6. Književna senzibilizacija na temu Somalije održat će se u četvrtak, 7. lipnja, u 18,30 sati, u Knjižnici Dugave, a na njoj će o Somaliji i somalskim autoricama Warsan Shire, Waris Dirie i Ayaan Hirsi Ali te integraciji izbjeglica kroz umjetnost i kulturu govoriti Tomica Bajsić, pjesnik i predsjednik Hrvatskog centra PEN-a, Mohamed Omar Gagale, gost iz Somalije i Ksenija Banović, moderatorica i voditeljica projekta.
 
susret

25. Susreti čakavskih pjesnika - Verši na šterni

Gradska knjižnica Poreč poziva na XXV. Susret čakavskih pjesnika 'Verši na šterni' i promociju istoimene zbirke pjesama, koji će se održati u subotu, 9. lipnja, u 19 sati u Vižinadi.
 
obavijest

Umrla književnica Daša Drndić

Nagrađivana hrvatska književnica Daša Drndić, umrla je u utorak navečer u Rijeci nakon duge i teške bolesti.
 
natječaj

'The Split Mind' – natječaj za književne radove i natječaj za naslovnu stranicu i likovne priloge

'The Split Mind', časopis za književnost i kulturu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu, objavljuje natječaj za kratku prozu, poeziju, prijevode, eseje i kritike za sljedeći, 16. broj. Novost ove godine je i natječaj za naslovnicu i likovne priloge koji će se naći unutar časopisa. Natječaji su otvoreni do 30. lipnja 2018.!
 
izložba

Izložba i okrugli stol Društva hrvatskih književnih prevodilaca

Iako prijevodi sa stranih jezika čine oko 80 posto literature objavljene na hrvatskom jeziku, u hrvatskom javnom i medijskom diskursu, prevoditelji su gotovo posve nevidljivi, a kako bi se to popravilo, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu u ponedjeljak je otvorena izložba 'Od izvornika do prijevoda' koja donosi izbor iz recentnih prijevoda članova Društva hrvatskih književnih prevodilaca (HDKP).
 
predstavljanje

Predstavljanje izabranih pjesama Zvonimira Goloba>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Dubravke Oraić Tolić 'Doživljaji Karla Maloga' u Vinkovcima>>>

 
 
predstavljanje

Promocija knjige 'Dva muža Karoline Lotman' Midhata Ajanovića - Ajana>>>

 
 
obavijest

Prva monografija o Tomislavu Gotovcu na engleskom jeziku

Jedan od najbližih prijatelja Tomislava Gotovca, filmski redatelj i autor Slobodan Šijan, monografijom 'Tomislav Gotovac – Life as a Film Experiment' odao je počast Gotovcu i njegovom jedinstvenom razumijevanju filmske umjetnosti. Šijanova knjiga je prva cjelovita monografija o Gotovcu na engleskom jeziku.
 
najave

Marin Držić u očima gimnazijalaca

Predstavljanje zajedničkog projekta Doma Marina Držića i Gimnazije Dubrovnik pod nazivom 'Držić u očima gimnazijalaca' će se održati u utorak, 5. lipnja, u 18 sati, u Domu Marina Držića.
 
x ostalo

Svi za knjigu, knjiga za svakoga!>>>

 
 
festival

4. festival 'Prvi prozak na vrh jezika'

Festival 'Prvi prozak na vrh jezika' se održava 4. lipnja u polukružnoj dvorani ITD-a, a 7. i 8. lipnja u caffeu 'U dvorištu' te po četvrti put okuplja mlade nagrađene autore i predstavlja ih, kao i njihove knjige i nagrade koje su dobili.
 
obavijest

Tportal odabrao finaliste za najbolji hrvatski roman

Pet naslova odabrano je za književnu nagradu tportala, koja se dodjeljuje 11. put, a u finalu su autori Jurica Pavičić, Ivica Prtenjača, Zoran Roško, Korana Serdarević i Dubravka Ugrešić, priopćio je u petak tportal.hr.
 
obavijest

Novi broj Matičinog književnog lista Vijenac posvećen riječkoj kulturi

Novi broj književnog lista Matice hrvatske za umjetnost, kulturu i znanost 'Vijenac', koji donosi veliki temat posvećen kulturi Grada Rijeke, predstavljen je u srijedu u riječkome Državnom arhivu.
 
predavanje, tribina

Poezija u suterenu: Sanja Pilić>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje zbirke 'Početne koordinate' Monike Herceg>>>

 
 
izložba, okrugli stol

'Od izvornika do prijevoda', izložba i okrugli stol

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, u ponedjeljak 4. lipnja 2018. u 18 sati, priređuje otvorenje 12. izložbe 'Od izvornika do prijevoda' i okrugli stol. 
 
nagrada

FEKP - Dodijeljene nagrade na temu 'Nasljeđa'

Najboljom kratkom pričom natječaja 17. Festivala europske kratke priče (FEKP) na ovogodišnju temu 'Nasljeđe' proglašena je u utorak u Zagrebu priča 'Šamrlek' autorice Ivane Bahun, koja o nasljeđu pripovijeda kroz priču o obiteljskoj uroti.
 
susret

22. Kvirinovi poetski susreti

Ogranak Matice hrvatske Sisak organizira pjesničku manifestaciju Kvirinove poetske susrete na kojima sudjeluju  ugledni hrvatski pjesnici i pisci. 22. Kvirinovi poetski susreti započet će u petak, 1. lipnja u Matici hrvatskoj Sisak, u 20 sati, dodjelom nagrada laureatima i razgovorima o njihovom pjesničkom stvaralaštvu. Nastavit će se pjesničko glazbenom večeri 21,30 sati u Siscia jaz clubu.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>