info - društveno hum. znanosti


natječaj, nagrada

Natječaj za dodjelu Nagrade DPUH-a 'Radovan Ivančević' za 2017.

Upravni odbor DPUH-a objavljuje Natječaj za dodjelu Nagrade DPUH-a 'Radovan Ivančević' za 2017. godinu. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2018. 
 
obavijest

Poziv za predlaganje kandidata za nagrade na području historiografije za 2017.

Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu raspisuju Poziv za predlaganje kandidata za nagrade na području historiografije za 2017. godinu. Rok za pijavu je 31. siječnja 2018.
 
konferencija, znanstveni skup

Simpozij 'Reformacije i revolucije'

U Velikoj dvorani 'Školske knjige' (Masarykova 28, Zagreb) od 14. do 16. prosinca će se održavati godišnji simpozij Hrvatskog filozofskog društva, pod naslovom 'Reformacije i revolucije'.
 
predavanje, tribina

Predavanje o Međunarodnom udruženju etnologa i folklorista u Klubu HED-a

U ciklusu predavanja Kluba HED-a Hrvatsko etnološko društvo poziva na predavanje dr. sc. Nevene Škrbić Alempijević, izv. prof, koje će se održati 5. prosinca, u 18 sati, u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Izlagačica će predstaviti djelovanje, strateška usmjerenja i ciljeve Međunarodnoga udruženja etnologa i folklorista.
 
konferencija, znanstveni skup

Međukulturalni i međureligijski dijalog: pozitivno iskustvo Hrvatske u europskom kontekstu / skup

Interdisciplinarni znanstveni-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Međukulturalni i međureligijski dijalog: pozitivno iskustvo Hrvatske u europskom kontekstu održat će se u utorak, 21. studenoga 2017. godine, u Muzeju Mimara u Zagrebu. 
 
novo izdanje

26. Dani Frane Petrića u Cresu

Međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Dani Frane Petrića otvorena je u Cresu u ponedjeljak prvim međunarodnim interdisciplinarnim simpozijem "Filozofija i ekonomija". 
 
novo izdanje

26. Dani Frane Petrića

U organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, uz suradnju Grada Cresa, od 24. do 30. rujna, u Cresu će se održati dvadeset i šesta po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Dani Frane Petrića. Svečano otvaranje održat će se u ponedjeljak, 25. rujna, u 9 sati, u Velikoj dvorani hotela Kimen.
 
predavanje, tribina

Filozofski Café svake subote u KIC-u

Svake subote u 18 sati u KIC-u, Preradovićeva 5 (mezanin, u prostorima Antikvarijata Jesenski i Turk) održava se Filozofski Café. Otvoren je za javnost, uključivo i za sudionike koji nemaju formalno filozofsko obrazovanje, s ciljem promicanja kritičkog razmišljanja i kulture dijaloga, a sudjelovanje je besplatno.
 
najave

ISTE za prihvaćanje različitosti

Kolektiv ISTE najavljuje projekt - javnu kampanju za prihvaćanje različitosti. 
 
najave

Translating Europe Forum 2017.

Glavna uprava za prevođenje Europske komisije 6. i 7. studenoga 2017. u Bruxellesu organizira četvrti Translating Europe Forum pod naslovom „Nova tržišta, nove vještine, novi profili“. 
 
izložba, konferencija, znanstveni skup

'UNESCO Historic Cores Citizens Forum 2017' i izložba 'Paštroć'

Udruga stanovnika povijesne jezgre grada Splita GET u suradnji sa partnerima - Muzejom Grada Trogira i Galerijom umjetnina Split, poziva na bogat program koji će se održati početkom nadolazećeg vikenda. 
 
najave

Međunarodna konferencija 'Terminološka istraživanja u muzikologiji i humanističkim znanostima' - poziv

U svibnju 2018. u Zagrebu će se održati međunarodna konferencija pod nazivom 'Terminološka istraživanja u muzikologiji i humanističkim znanostima'. Organizatori skupa su Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za muzikologiju, i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb. Prijave sažetaka moguće su do 15. prosinca 2017.
 
natječaj

Stipendije Švicarske Konfederacije u ak. god. 2018./2019.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Agencija za mobilnost i programe EU, u suradnji sa Švicarskim veleposlanstvom, objavljuju natječaj za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2018./2019. Između ostalih dodjeljuju se i stipendije za umjetničke smjerove...
 
najave

Split: Počinju trodnevne Noći Dioklecijana

Ovoga petka u Splitu počinju trodnevne Noći Dioklecijana 2017., na kojima će posjetitelji moći uživati u raznim zanimljivim programima i time se upoznati sa životom nekadašnjeg rimskog cara. 
 
predstavljanje, festival

Program 5. Fališ-a

Od 6. do 9. rujna 2017. održat će se peti Festival alternative i ljevice u Šibeniku – Fališ. Za petogodišnjicu organizator, po prvi puta, priređuje pet festivalskih večeri, od nulte u Betini do svih ostalih na Maloj loži. Program donosimo u nastavku...
 
natječaj

CAA-Getty International Program - natječaj za kustose

College Art Association Getty International Program objavio je natječaj za stipendiranje muzejskih kustosa i povjesničara umjetnosti za sudjelovanje na 106. Colledge Art Association konferenciji, koja će se održati u Getty Centru Los Angelesu između 21. - 24. veljače 2018. godine. Prijave se primaju do 21. kolovoza 2017.
 
predstavljanje

Predstavljanje zbornika 'Čovjek i smrt'

Večeras, 13. srpnja 2017. u 19 sati, u Novinarskom domu u Zagrebu održat će se predstavljanje zbornika radova 'Čovjek i smrt' urednika Ivana Markešića koji naslovnu temu obrađuje s teološkog, filozofskog, bioetičkog i društvenog aspekta. 
 
predstavljanje

Predstavljen časopis 'Glasnik HAZU'

Časopis Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 'Glasnik HAZU' predstavljen je u srijedu u palači HAZU-a u Zagrebu, a predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić naglasio je kako Akademija svojim Glasnikom poručuje da je otvorena prema budućnosti i uključena u rješavanje aktualnih društvenih pitanja. 
 
konferencija, znanstveni skup

Razmjeri prostornog obrata: filozofsko čitanje suvremene arhitekture

Tvrđa - Časopis za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti organizira simpozij 'Razmjeri prostornog obrata: filozofsko čitanje suvremene arhitekture' koji će se održati 29. lipnja u Vili Arko, Basaričekova 24 u Zagrebu, s početkom u 9 sati.
 
x ostalo

Institut za etnologiju i folkloristiku priredio kartu IEF Ivanje

Povodom blagdana sv. Ivana (24. lipnja prema gregorijanskom kalendaru, 7. srpnja prema julijanskom), koji se naziva Ivanje, Ivandan, Ivan Svitnjak, Jovandan i slično, Institut za etnologiju i folkloristiku priredio je kartu IEF IVANJE na kojoj se izbor iz do sada neobjavljenih terenskih zapisa o tom blagdanu iz fonda Dokumentacije Instituta pridružuje odgovarajućim lokalitetima.  
 
poziv za prijedloge

Poziv autorima - Peristil 60/2017

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske poziva na predaju stručnih i znanstvenih tekstova za objavljivanje u jubilarnom 60. broju Peristila.  
 
konferencija, znanstveni skup

4. međunarodni skup srednjovjekovne arheologije Instituta za arheologiju

Četvrti međunarodni skup srednjovjekovne arheologije pod nazivom 'Fortifikacije, obrambeni sustavi i strukture u prošlosti / Fortifications, defence systems, structures and features in the past', koji Institut za arheologiju organizira u suorganizaciji s Hrvatskim institutom za povijest, održat će se u prostorima Hrvatskog instituta za povijest (Opatička 10, Zagreb) u razdoblju od 7. do 9. lipnja 2017.
 
konferencija, znanstveni skup

11. međunarodni znanstveni skup ikonografskih studija: Ikonoklazam i ikonofilija

Centar za ikonografske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci i Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik Sveučilišta u Zagrebu organiziraju Jedanaesti međunarodni znanstveni skup ikonografskih studija, 1. i 2. lipnja na Filozofskom fakultetu u Rijeci - dvorana 006. Tema je ovogodišnjega skupa Ikonoklazam i ikonofilija.
 
konferencija, znanstveni skup

Hrvatski povjesničari umjetnosti: Lelja Dobronić

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske najavljuje znanstveno-stručni skup Hrvatski povjesničari umjetnosti: Lelja Dobronić (1920.– 2006.), koji će se održati u srijedu, 24. svibnja, u Hrvatskom povijesnom muzeju.
 
konferencija, znanstveni skup

8. Istarski povijesni biennale

Od 11. do 13. svibnja u Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine u Poreču održat će se osmi po redu međunarodni znanstveni skup Istarski povijesni biennale s temom 'Artisani et mercatores: o obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru'.
 
festival

Kliofest 2017.

Četvrti Kliofest održat će se u od 9. do 13. svibnja ove godine u Zagrebu i brojnim mjestima diljem Hrvatske, a program uključuje promocije knjiga, predstavljanja projekata i rezultata rada na projektima, Kliotest - povijesni kviz, dvije izložbe i nekoliko radionica.
 
konferencija, znanstveni skup

Međunarodni znanstveni skup: Mediji i medijska kultura – europski realiteti

U Osijeku se 4. i 5. svibnja 2017. u prostorima Rektorata i Odjela za kulturologiju održava međunarodni znanstveni skup Mediji i medijska kultura – europski realiteti.
 
festival

10. Subversive Festival: Europska ljevica: Protiv novog svjetskog (ne)reda

10. Subversive Festival će u bogatom trotjednom programu od 2. do 20. svibnja ugostiti više od 100 intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijeloga svijeta na nekoliko lokacija: u Kinu Europa i Kulturno informativnom centru (KIC) te Fakultetu političkih znanosti, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Rijeci.
 
predstavljanje

Promocija 265. broja Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo

Promocija 265. broja Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo održat će se u utorak, 25. travnja u 19:00 sati, u Palachu, u Rijeci.
 
predstavljanje

Promocija knjige 'Meštrovićev znak u Zagrebu'

Muzeji Ivana Meštrovića – Atelijer Meštrović pozivaju na promociju knjige Barbare Vujanović Meštrovićev znak u Zagrebu, koja će se održati u utorak 25. travnja 2017. u 19:00 sati, u Atelijeru Meštrović, Mletačka 8, Zagreb.
 
predavanje, tribina

'Filozofski Café' subotom u KIC u

'Filozofski Café' otvoren za javnost održava se subotom, u 18 sati, u KIC-u, Preradovićeva 5 (prostor antikvarijata Jesenski i Turk). Moderator-filozof caféa u subotu, 8. travnja, je Franka Radić, umjetnica i profesorica filozofije i sociologije .
 
konferencija, znanstveni skup

XI. Mediteranski korijeni filozofije

Jedanaesti put organiziraju međunarodni filozofski i interdisciplinarni simpozij Mediteranski korijeni filozofije, koji će se održati od 6. do 8. travnja u dvorani Filozofskog fakulteta u Splitu. Ovogodišnji skup uz redovan program izlaganja uključuje i predstavljanja dviju knjiga te Okrugli stol posvećen Predragu Matvejeviću.
 
konferencija, znanstveni skup

Simpozij - Kulturna povijest kapitalizma

U organizaciji znanstvenoistraživačkog projekta "Kulturna povijest kapitalizma: Britanija, Amerika, Hrvatska" (HRZZ) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održat će se međunarodni simpozij, 7. i 8. travnja 2017.
 
konferencija, znanstveni skup, poziv za prijedloge

Simpozij 'Porous Borders' - poziv za priloge

Organizacijski tim Praškog kvadrijenala poziva sve nacionalne i regionalne kustose, izvedbene umjetnike, edukatore i teoretičare da prilože svoje ideje i koncepte o recentnim kustoskim praksama, na simpozijumu 'Porous Borders' koji će se održati u Pragu, od 12. do 14. listopada, kao dio proslave pedesetogodišnjice Praškog kvadrijenala. Simpozij će se održati u zgradi bivše Federalne skupštine.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Vodič za interkulturalno učenje'

Gradska knjižnica i čitaonica Pula poziva na predstavljanje knjige 'Vodič za interkulturalno učenje' dr. sc. Elvi Piršl, izv. prof. i suradnika koje će se održati u petak, 31. ožujka 2017. u 18:00 sati.
 
predavanje, tribina

Književni petak: Marx je bio u pravu? (kriza kapitalizma u 21. stoljeću)

Tribina Književni petak pod nazivom 'Marx je bio u pravu? (kriza kapitalizma u 21. stoljeću)' održat će se u petak, 31. ožujka, u Gradskoj knjižnici, s početkom u 20:00 sati. Sudjeluju: Katarina Peović Vuković, Damir Pilić, Toni Prug i Zvonko Šundov, a voditelj tribine je Luka Bogdanić.
 
obljetnica, proslava

70 godina Priloga povijesti umjetnosti u Dalmaciji

Svečano obilježavanje 70. obljetnice izlaženja časopisa 'Prilozi povijesti umjetnosti u Dalmaciji' održat će se u u četvrtak 23. ožujka 2017. u 18. sati, u dvorani Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu (Palača Milesi). Tom prilikom bit će predstavljen i novoobjavljeni, 43. svezak časopisa.
 
predavanje, tribina

Predavanje 'Unaprjeđenje kulturnog naslijeđa u kontekstu urbanizma naslijeđa'

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatska zaklada za znanost započinju ciklus znanstvenih predavanja kojima će se predstaviti istaknuti hrvatski znanstvenici. U četvrtak, 23. ožujka, u 17:00 sati, akademik Mladen Obad Šćitaroci održat će predavanje 'Unaprjeđenje kulturnog naslijeđa u kontekstu urbanizma naslijeđa'.
 
predavanje, tribina

Predavanje 'Kazalište svitaka wayang beber'

Predavanje 'Kazalište svitaka wayang beber' održat će se u četvrtak, 23. ožujka u 18 sati, u Etnografskom muzeju u Zagrebu.  Autorice izložbe 'Izgubljeno i nađeno: indonezijsko kazalište svitaka' održat će predavanje o kazalištu svitaka (wayang beber) kojemu su posvetile terensko istraživanje u 2016. godini.
 
predavanje, tribina

Predavanje Ljiljane Marks 'O pripovijedanju na terenu: kako nastaju priče'

Odjel za književnost Matice hrvatske poziva na predavanje Ljiljane Marks 'O pripovijedanju na terenu: kako nastaju priče' koje će se održati u ponedjeljak, 20. ožujka, s početkom u 18:30 sati.
 
predavanje, tribina

Okrugli stol: ''Regresivne tendencije u humanističkom obrazovanju''

Uredništvo časopisa 'Umjetnost riječi' poziva Vas na okrugli stol pod naslovom 'Regresivne tendencije u humanističkom obrazovanju' koji će se održati u četvrtak 16. ožujka u 18 sati u Vijećnici Filozofskog fakulteta.
 
predstavljanje

Statističko-topografski upitnici za područje Banske Hrvatske i Vojne krajine iz 1850. i 1858.

Muzejski dokumentacijski centar Vas poziva na promociju kataloga  Hrvatskog povijesnog muzeja pod nazivom Statističko-topografski upitnici za područje Banske Hrvatske i Vojne krajine iz 1850. i 1858. godine, koja će se održati u srijedu 15. ožujka 2017., u 12 sati, u prostorijama Muzejskog dokumentacijskog centra u Zagrebu.  
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Uvod u primijenjeno kazalište; Čije je kazalište?' u Rijeci

Antikvarijat Ex Libris poziva na promociju nove knjige prof. dr. sc. Darka Lukića -  Uvod u primijenjeno kazalište; Čije je kazalište?, u izdanju Leykam Internationala, koja će se održati u četvrtak, 9. ožujka, u 19:00 sati. Knjigu predstavljaju autor Darko Lukić, teatrologinja Una Bauer i dramaturginja Nataša Antulov.
 
predavanje, tribina

Okrugli stol: Vladan Desnica i Split

Povodom pedesete obljetnice smrti Vladana Desnice i izlaska dvaju zbornika koji se bave njegovim djelom, okrugli stol 'Vladan Desnica i Split' bit će održan u petak, 10. ožujka 2017., s početkom u 11 sati, u Centru Studia Mediterranea Filozofskog fakulteta u Splitu.
 
predstavljanje

Muzejski četvrtak: Historija klasičnog anarhizma u Hrvatskoj–fragmenti subverzije

U sklopu Muzejskog četvrtka, Muzej Slavonije poziva na predstavljanje knjige Historija klasičnog anarhizma u Hrvatskoj – fragmenti subverzije autora Luke Pejića, u četvrtak, 23. veljače 2017. u 18 sati.
 
nagrada

Dodjela nagrada Hrvatskog arheološkog društva

Dodjela nagrada Hrvatskog arheološkog društva održat će se u utorak, 21. veljače, u 13 sati, u palači Matice hrvatske. Dobitnica Nagrade za životno djelo 'Don Frane Bulić' je Kornelija Minichreiter (Zagreb), dok su dobitnice Godišnje nagrade 'Josip Brunšmid' Tatjana Bradara i Ondina Krnjak (Pula).
 
najave

Slovenski filozof Mladen Dolar 19. veljače gost Filozofskog teatra

U nedjelju, 19. veljače, u zagrebačkome HNK-u, Filozofski teatar će ugostiti Mladena Dolara, jednoga od vodećih slovenskih filozofa.
 
predstavljanje

Predstavljanje zbornika: Art History–the Future is Now

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske poziva na predstavljanje zbornika Art History – the Future is Now, koje će se održati u ponedjeljak, 13. veljače 2017. u 12:00 sati.
 
predavanje, tribina

Tribina: Kako štitimo arhitekturu modernizma?

Društvo povjesničara umjetnosti hrvatske poziva na tribinu: Kako štitimo arhitekturu modernizma, koja će se održati u srijedu, 15. veljače, u 18:30 sati.
 
predavanje, tribina, projekcija

Škola neophodnog znanja: Catherine Malabou & Érik Bullot

Catherine Malabou i Érik Bullot gostuju na Školi neophodnog znanja. Catherine Malabou će 14. veljače na Akademiji dramske umjetnosti održati predavanje 'Budućnost života, budućnost filozofije', a 16. veljače u Booksi će s njom razgovarati Ante Jerić povodom hrvatskog prijevoda knjige 'Ontologija nezgode'.  U srijedu, 15. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti, uz uvodno predavanje autora, prikazat će se 3 filma Érika Bullota koja tematiziraju jezike i prevođenje.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>