Preskočite na glavni sadržaj

Ansambl Antiphonus - najava sezone

Ansambl Antiphonus najavljuje novu sezonu svojih ciklusa Triade i Trinitas. Koncerti se održavaju u Muzeju za umjetnost i obrt i u crkvi sv. Katarine u Zagrebu.
vrijeme: 22.11.2016.
mjesto: Zagreb - MUO, Crkva sv. Katarine
url: http://www.antiphonus.com

Već četvrti put u atriju MUO, u ciklusu Triade, čut ćemo četiri programa: integralnu izvedbu prve i šeste knjige madrigala Claudia Monteverdija, crvene niti ciklusa od samog početka; zatim, program koji je - naoko - djelomična iznimka ciklusa zbog svog sadržaja, ali ipak i te kako ima svoje mjesto u MUO, jer predstavlja upravo spoj svjetovnog i sakralnog, počevši od forme, do konceptualnog tonalnog plana i, činjenice da tematikom i madrigalskim žanrom predstavlja ovozemaljsku nesavršenost: Suze svetog Petra Orlanda di Lassa, majstora renesanse. I, po prvi puta u Triadama, iskorak u romantiku! Uz glasovnu i dikcijsku potporu bas-baritona Krešimira Stražanca sa svjetskom adresom što se oratorija i njemačkog vokalnog repertoara tiče, te sočna intermezza Pavla Zajceva na violončelu i Daniela Detonija na povijesnom fortepianu Brahmsa i Schumanna, baš kako našem muzeju i dolikuje.

U ciklusu Trinitas, u sv. Katarini, čut ćemo tri koncerta: Monteverdijevu prekrasnu missu In illo tempore (U ono vrijeme..), vrhunac spoja renesanse i baroka, za šest do sedam glasova; zatim program Amalgatissime, u kojem će zazvučati sjaj i boja starog zlata bogate polifonije skladane za trombone, kornete i glasove, u akusičkom spoju koji je dovoljna terapija za slušatelja i onkraj upućenosti u samu glazbu; te na kraju, zbog Vašeg očitog interesa, Bachovu Muku po Ivanu.

www.mic.hr