Preskočite na glavni sadržaj

Premijera Gavranove drame 'Čehov je Tolstoju rekao zbogom' u Pragu

Drama Mire Gavrana 'Čehov je Tolstoju rekao zbogom' bit će premijerno izvedena u Pragu, 26. rujna, u glasovitom Žižkovskom divadlu Jary Cimrmana, a u produkciji praškog Teatra 3D.
vrijeme: 26.09.2016.
mjesto: Češka Republika; Prag
url: http://www.mirogavran.com

Redatelj predstave je Jakub Šmid, dramaturgica Kristyna Čepkova,scenu i kostime je kreirala Petra Krčmarova, dok u glavnim ulogama nastupaju Tomáš Kobr, Diana Šoltýsová, Jiří Böhm, Natálie Řehořová. Prijevod na češki je načinila Dagmar Ruljančić.
 
Gavranov tekst govori o sukobu mladog pisca Čehova i njegove supruge Olge s postarijim piscem Tolstojem i njegovom suprugom Sofijom. Ovo je četrnaesta premijera tog Gavranovog teksta, koji je daleke 1990.godine bio praizveden u zagrebačkom Teatru &TD.
 
Gavranova djela su do sada prevedena na 38 jezika. Njegove knjige su imale preko 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi.
 
Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima, a koji od 2003. djeluje u Slovačko u Trnavi,  od 2013. u Poljskoj u Krakovu, a od 2016. u Češkoj  u Pragu, pod nazivom Gavranfest. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u proteklih dvadesetak godina.