Preskočite na glavni sadržaj

Radiona.org: Masterclass radionice Yuri Landmana

Kao dio artist-in-residence programa u radioni, cijenjeni glazbeni inovator i graditelj eksperimentalnih glazbenih instrumenata Yuri Landman održat će u subotu, 1. listopada, s početkom u 12 sati, radionice instrumenata Daxophone i Kalimbe, te u nedjelju, 2. listopada, s početkom u 12 sati, Home Swinger i Triochord instrumenata.
vrijeme: 01.10.2016. 12 h
prijava: 28.09.2016
mjesto: Zagreb; Kruge 46/2
url: http://radiona.org

Također, Yuri Landman će 30. rujna u Galeriji Miroslav Kraljević (GMK) održati predavanje, solo performans i instalaciju motorima (elektroničkim komponentama).
 
Subota, 1. listopada, 2016. , 12-16 sati
Daxophone

 
Daxophone je eksperimentalni glazbeni instrument koji kombinira elektorniku i žičani intrument, a osmislio ga je dizajner glazbenih instrumenata Hans Reichel, nažalost preminuo u 2011. godini. Njemu u čast Yuri Landman dizajnirao je jednostavniju DIY varijantu vrlo kompleksnog Reicheovog instrumenta pod nazivom Daxophone. Polaznici će tako na 4-satnoj radionici napraviti vlastiti instrument koji mogu ponijeti kućama. Radionica Daxophonea uključuje izradu ‘uradi-sam’ elektroničkog gudala.  Za radionicu nije potrebno predznanje! Također možete na radionicu povesti prijatelja/icu, oca/majku/sestru/ što god. Kotizacijom pokrivate cijenu glazbenog instrumenta.
 
Kotizacija: 200 kn
 
12-tone-kalimba
Kalimba

Na ovoj radionici polaznici će izgraditi svoju vlastitu 7-tonsku ili 12-tonsku električnu Kalimbu – tradicionalni afrički instrument. Za razliku od uobičajeno ozvučenih Kalimbi uz pomoć piezzo senzora, ova će varijanta biti ozvučena elektro-magnetnim pojačalom, što će rezultirati dubljim i toplijim zvukom.
 
Polaznici će tako na 4-satnoj radionici napraviti vlastiti instrument koji mogu ponijeti kućama. Radionica Kalimbe uključuje izradu ‘uradi-sam’ elektroničkog gudala.  Za radionicu nije potrebno predznanje! Također možete na radionicu povesti prijatelja/icu, oca/majku/sestru/ što god. Kotizacijom pokrivate cijenu glazbenog instrumenta.
 
Kotizacija:
7-tonska Kalimba 300 kn
12-tonska Kalimba: 450 kn
 
 
Nedjelja, 2. listopada, 12-16 sati
Home Swinger & Triochord radionica

Na ovoj kombiniranoj radionici polaznici mogu izabrati između vrlo kompleksne i skuplje 12-žičane električne trostruke citre ili jeftinije 3-žičane električne slide gitare. Polaznici će tako na 4-satnoj radionici napraviti vlastiti instrument koji mogu ponijeti kućama. Za radionicu nije potrebno predznanje! Također možete na radionicu povesti prijatelja/icu, oca/majku/sestru/ što god. Kotizacijom pokrivate cijenu glazbenog instrumenta.
 
Kotizacija:
Home Swinger: 750 kn
Triochord: 260 kn
 
Yuri Landman (1973.) - nizozemski eksperimentator i graditelj elektronskih glazbenih instrumenata i lutnji bit će umjetnik na rezidenciji od 20. rujna do 6. listopada, 2016. godine u Radioni. Tijekom tog perioda Landman će raditi na seriji glazbenih instrumenata, održati radionicu u Radioni, te predavanje i performans u Galeriji Miroslav Kraljević (GMK). Do sada izrađivao glazbene instrumente za cijenjena međunarodna imena poput Lee Ronalda i Thurstonea Moorea iz grupe Sonic Youth, skupinu Liars, Jad Fairu iz grupe Half Japanese, Liam Finnu i Lauri-Mary Carter da nabrojimo samo neke. Gostujući je glazbenik mnogih međunarodno cijenjenih glazbenih i umjetničkih festivala, te Landman često surađuje s plesnim umjetnicima i glazbenicima diljem Europe.
 
Prijaviti se možete na e mail radiona.org@gmail.com. do 28. rujna točno u ponoć. Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Maksimalan broj polaznika je 10.

Ciljna publika: ljudi svih dobi i profesija.