Preskočite na glavni sadržaj

Festival 25FPS - Njujorški umjetnik Bruce McClure nastupa tri večeri

Njujorški umjetnik, eksperimentalni filmaš i performer Bruce McClure gostuje na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, gdje će u sklopu programa Expanded Cinema nastupiti na tri večeri objedinjene pod nazivom 'Zveckanje kostima'.
vrijeme: 29.09.2016.
url: http://www.25fps.hr

Expanded Cinema, jedan je od stalnih programa Festivala, čije se dvanaesto izdanje održava od 29. rujna do 2. listopada u zagrebačkom SC-u. Riječ je o programu koji spaja filmski zvuk i sliku te filmsku i glazbenu publiku, u kojem je McClure prvi put nastupio 2010. godine. 
 
Bruce McClure radi višestruke izvedbe za 16-milimetarske projektore koji u cijelom performansu igraju glavnu ulogu instrumenta za zvuk i sliku, a u Zagrebu će svojim performansima premjeriti tri kultna prostora Studentskog centra, najavljeno je s festivala. 
 
Radi takvog načina rada, s osnovnim filmskim elementima i projekcijskom mašinom, McClurea se smatra dostojnim nasljednikom radikalnih avangardnih umjetnika poput Kena Jacobsa, Hollisa Framptona ili Petera Kubelke, dodaje se.
 
Kroz dva polusatna performansa i s tri 16-milimetarska projektora, McClure će u Teatru &TD 29. rujna, u performansu "Taj poticajni trenutak" oživjeti dva starija rada - "Cong in Our Gregational Pom-Poms" iz 2009. te minimalistički "Nethergate" iz 2006. godine. 
 
U cjelini nazvanoj "Spajanje istine i neistine", izvest će jednosatni performans u Francuskom paviljonu "Rotorattler". 
 
Posljednji dan festivala premijerno će se izvesti njegov site-specific projekcijski performans "Untitled", skladan za Kino SC, za dva u kabini zatečena 35-milimetarska projektora, dva u dvorani postavljena 16-milimetarska projektora i dva stroboskopa, u cjelini naslovljenoj "Komplimenti su najmračniji na danjem svjetlu". 
 
Gostovanje Brucea McClurea organizirano je u suradnji s Multimedijalnim institutom (MI2).
 
Posveta slovenskog kolektiva Galeti i Gotovcu
 
U sklopu Expanded Cinema, 30. rujna u Kinu SC će se moći pogledati i zahtjevna rekonstrukcija rada "Tetraplan" slovenske eksperimentalno-filmske skupine OM Produkcija, prvi put nakon izvedbe 1985. na Međuklupskom i autorskom festivalu amaterskog filma u Puli.
 
Polusatni rad slovenskog kolektiva izvest će jedan od četrdesetak članova tog tajanstvenog kolektiva, Amanda Fior Daliso, uz pomoć četiri 16-milimetarska projektora, jedne superosmice i četiri projekcionista. 
 
OM Produkcija djeluje od 1975., a njezini članovi stvaraju pod brojnim osobenjačkim pseudonimima, avatarima, nerijetko izvedenim kao posveta apsurdu.
 
Zagrebačka izvedba "Tetraplana" posvećena je klasicima domaćeg eksperimentalnog filma, Ivanu Ladislavu Galeti i Tomislavu Gotovcu, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom te kao preddogađanje opsežnijeg predstavljanja enigmatičnog kolektiva 4. listopada na "Kratkom utorku" u Kinu Tuškanac.
 
Na festival dolazi i Daichi Saito, Japanac s montrealskom adresom, eksperimentalni autor i dobitnik Nagrade Fuji na 25 FPS-u 2009. Sudjelovao je i u festivalskom programu "Žiri predstavlja" (2012.), a ove godine donosi film "Engram povratka". Taj će "raskošan 35-milimetarski metafizički putopis u sinemaskopu"  improvizacijskom izvedbom u Kinu SC popratiti montrealski bariton i bas-saksofonist Jason Sharp. 
 
"Engram" ili "trag sjećanja" fizička je promjena koja se pojavljuje u živom moždanom tkivu kao reakcija na podražaj, a smatra se da je zaslužna za opstojnost sjećanja. Saitov film posvećen pamćenju i prisjećanju prikazat će se u Kinu SC u nedjelju, 2. listopada.
 
Ulaz na sva događanja Festivala 25FPS je besplatan. (Hina)