Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje filma 'Dalmacija iz zraka'

Film 'Dalmacija iz zraka' će pretpremijerno biti prikazan 22. rujna na Visu u okviru međunarodne multidisciplinarne znanstvene konferencije 'Mediteranski otoci' koju organiziraju Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Veleučilište 'VERN', a na kojoj sudjeluje više od 100 domaćih i inozemnih stručnjaka iz 11 zemalja.
vrijeme: 22.09.2016.
mjesto: Vis

Po izradi jezičnih prijevoda i višejezičnog DVD-a „Dalmacija iz zraka“ film će premijerno biti predstavljen u Hotelu Westin u Zagrebu.
 
Film “Dalmacija iz zraka” je nastavak kulturološkog filmskog projekta “Hrvatska kulturna baština”. U okviru projekta dosad su dovršena četiri višejezična DVD filma trajne kulturološke vrijednosti: “Istra iz zraka”, “Kulturna baština Istre” i “Crkve i dvorci Hrvatskog zagorja” uglednih autora: scenarist i redatelj Radovan Ivančević, snimatelj Enes Midžić i autor glazbe Arsen Dedić te ”Kulturna baština Slavonije” autora Ferdinanda Medera i Eduarda Galića.
 
Projekt se realizira pod visokim pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za kulturu uz podršku i suradnju Ministarstva kulture, Ministarstva unutarnjih poslova (helikopter) i dr. 
 
Osnovni cilj projekta je prvi put kroz arhitekturu, kiparstvo i slikarstvo cjelovito valorizirati i filmski predstaviti regionalno i integralno Republiku Hrvatsku kao zemlju bogate umjetničke baštine te na taj način pridonijeti stvaranju njezinog prepoznatljivog kulturnog identiteta u Europi i svijetu i razvoju kulturnog turizma.
 
Da bi se projekt u cijelosti realizirao potrebno je još snimiti sa zemlje kulturne vrednote Dalmacije, Kvarnera te nekih unutrašnjih dijelova Hrvatske te iz snimljene građe dovršiti još tri filma: “Kulturna baština Dalmacije”, “Kulturna baština Kvarnera” i završni “Hrvatska kulturna baština”. Snimanjem preostale građe i dovršenjem ta tri filma Republika Hrvatska bi prvi put imala regionalno i integralno filmski valoriziranu i predstavljenu svoju bogatu kulturno-povijesnu baštinu ali isto tako i filmski zabilježene i arhivirane brojne kulturne vrednote najviše kategorije.
 
Za film “Dalmacija iz zraka” prvi put je valorizirana i na temeljit, stručan i umjetnički način snimljena iz zraka cjelokupna filmska građa koja obuhvaća kulturno povijesne gradske cjeline s najvažnijim pojedinačnim spomenicima kulture i prirodne ljepote nacionalnih parkova a u samom filmu predstavljena je kulturna baština s preko 60 lokacija.
 
Upravo je dovršen film na hrvatskom jeziku te slijedi izrada prijevoda za englesku, njemačku, talijansku, rusku i kinesku jezičnu verziju te finalna izrada filma u formatu višejezičnog DVD-a.