Preskočite na glavni sadržaj

Manjinska koprodukcija 'Houston, imamo problem!' na HBO-u

U nedjelju, 25. rujna, u 20 sati, na HBO-u će premijerno biti prikazana hrvatska manjinska koprodukcija, igrano-dokumentarni film 'Houston, imamo problem!' slovenskog redatelja Žige Virca, prvi film iz HBO koprodukcije u našoj regiji.
vrijeme: 25.09.2016. 20 h

"HBO Europe se uključio u produkciju našeg filma još u ranoj fazi. Zaista mi je drago što će film biti prikazan na HBO-u, moj cilj je oduvijek bio napraviti film koji će biti dostupan što većem broju gledatelja. Suradnja sa HBO-om je jedno jako pozitivno iskustvo te se veselim budućim zajedničkim projektima", rekao je povodom regionalne TV premijere redatelj filma Žiga Virc.
 
Hladni rat, svemirska utrka i NASA-ino slijetanje na Mjesec ključni su povijesni događaji koji su obilježili čitavu jednu eru. Oni su još i danas omotani velom tajne i inspiriraju brojne teoretičare zavjere. U filmu Houston, imamo problem! redatelj Žiga Virc novim informacijama dovodi u pitanje obje strane priče, a međunarodna intriga iz razdoblja Hladnog rata, deklasificirani strogo povjerljivi dokumenti i tajni dogovor između Johna F. Kennedyja i predsjednika Jugoslavije Josipa Tita samo su vrh sante u njegovom zanimljivom redateljskom prvijencu. Stapajući granice između stvarnosti i fikcije, Houston, imamo problem! istražuje mit iza začetaka američke utrke da bude prva zemlja koja će poslati čovjeka na Mjesec i navodne američke ponude od više milijardi dolara za kupnju jugoslavenskog svemirskog programa ranih 1960-ih.
 
Spretno kombinirajući arhivske snimke sa suvremenim intervjuima s filozofom Slavojem Žižekom i nekima od ključnih figura u istrazi filma – uključujući i bivšeg jugoslavenskog svemirskog inženjera, američkog povjesničara i umirovljenoga generala Jugoslavenske narodne vojske – Houston, imamo problem! fascinantan je metapregled strane diplomacije i izgradnje mita Hladnog rata, kao i laži, manipulacije i prljavih igara koje ulaze u izgradnju nacionalnog identiteta. Mit ili stvarnost? Na vama je da odlučite.
 
Film je prikazan na brojnim renomiranim filmskim festivalima poput Tribeca Film Festivala, neovisnog američkog filmskog festivala kojeg je osnovao Robert De Niro, zatim u Karlovim Vaima, a u listopadu ove godine prikazuje se i na BFI London Film Festivalu. Prije nekoliko dana film je osvojio tri nagrade na Festivalu slovenskoga filma, u kolovozu je osvojio Nagradu publike na Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu, a uvršten je i u službeni program 63. Pulskog filmskog festivala.
 
Osim u nedjelju, 25. rujna, film se prikazuje i u ponedjeljak, 26. rujna u 14.50h na HBO-u; u četvrtak 29. rujna u 22.05h na HBO-u te u petak, 30. rujna u 22.20h na HBO 2. Također, film će biti dostupan i putem HBO usluga videa na zahtjev - HBO On Demand i HBO GO.

HBO Adria First Draft natječaj otvoren do 15. studenog
 
Iz HBO-a napominju da je Houston, imamo problem! prvi korak u HBO produkciji sadržaja iz naše regije. Trenutno je otvoren HBO Adria First Draft natječaj, putem kojeg lokalni autori mogu prijaviti svoje originalne scenarije za igranu seriju smještenu na području Adria regije koju čine Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.
 
"Kao i kod matične tvrtke, naglasak poslovne strategije HBO Europe počiva na razvoju i produkciji vrhunskih TV serija. Naš izričit cilj je suradnja sa lokalnim talentima, kako bismo uspješno razvili serije namijenjene prvenstveno domaćim gledateljima, temeljene na originalnim lokalnim idejama. To je ujedno i glavni cilj First Draft natječaja, kojim tražimo najbolje scenarije iz Adria regije", rekao je Steve Matthews, Izvršni producent dramskog razvoja HBO Europe.
 
HBO Adria First Draft natječaj je otvoren za prijave do 15. studenog 2016., putem web stranice www.hbo.hr/firstdraft, gdje se mogu saznati svi detalji i pravila natječaja..

Izvor. HAVC