Preskočite na glavni sadržaj

XII. Memorijal Ive Kerdića - triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, u četvrtak, 22. rujna, u 19 sati, otvara se izložba 'XII. Memorijal Ive Kerdića - triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike', koja ostaje otvorena do 27. studenoga.
vrijeme: 22.09.2016. 19,00
mjesto: Osijek; Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9
url: http://www.mlu.hr
Dvanaesti Memorijal Ive Kerdića – osječki triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike – donosi nekoliko različitih segmenata kojima ova izložbena cjelina zatvara puni krug svojega komunikacijskoga posredovanja i interakcije između publike, struke i jedne specifične likovno-umjetničke scene, funkcionirajući u istome obliku i po istome kriteriju unazad osamnaest godina, od šestoga Triennala iz 1998. godine do danas. Koncepcijski u skladu s prethodnima, ovogodišnja izložba prezentira recentna ostvarenja suvremenoga hrvatskoga medaljerstva i male plastike, uz selekciju radova studenata umjetničkih akademija, a poseban dio Triennala predstavlja zasebna tematska ili samostalna izložba – iz hrvatske kiparske suvremenosti ili baštine, također u oblicima kiparske minijature.


Na ovom Triennalu predstavljamo dvije izložbe suvremenih autora – samostalnu izložbu Karla Grossa te samostalnu izložbu Matka Mijića.

Kakva je trenutačna 'krvna slika' suvremenog hrvatskog medaljerstva i male plastike, i kakvu promjenu donosi sve veći broj mlađih autora u odnosu na autore starijih generacija koji su sudjelovali na ranijim triennalima, a sada nekih od njih više nema među nama?

Predstaviti dva plastička fenomena u problemskoj i prostornoj ravnoteži i na istoj ravnini interesa, na što je upozorio Vlastimir Kusik u pogovoru IV. Memorijala Ive Kerdića, bila je inicijalna ideja ove izložbene manifestacije, od njezinih samih početaka. U tom nastojanju pronalaženja „balansa“ – ekvilibriranja između krize medalje i vitalnosti male plastike, profilira se i svoj put traži i ovogodišnji Triennale. Daniel Zec