Preskočite na glavni sadržaj

Petero dobitnika EU nagrade za književnost na 'Europei u Dvorištu'

Književni festival Naklade Ljevak 'Europea u Dvorištu' u četvrtom će izdanju ove jeseni ponovno obogatiti kulturnu ponudu Zagreba gostovanjima petero relevantnih i nagrađivanih europskih autora, dobitnika Nagrade Europske unije za književnost, a kao prva autorica koja će se predstaviti zagrebačkoj publici u Dvorištu će u ponedjeljak 26. rujna gostovati turska književnica Ciler Ilhan.
vrijeme: 26.09.2016.
mjesto: Caffee bar ''U Dvorištu''
"Već četvrtu godinu zaredom, književni festival Europea u Dvorištu oživljava jesensku kulturnu i književnu scenu grada Zagreba dovodeći ponajbolje europske pisce s ciljem što boljeg predstavljanja suvremene europske književnosti", stoji u najavi.
 
Ove godine, zagrebačku književnu jesen obogatit će petero relevantnih i uspješnih europskih autorica i autora: Çiler Ilhan (Turska), Ófeigur Sigurðsson (Island), Lidija Dimkovska (Makedonija), Evie Wyld (Velika Britanija/Australija) i Ben Blushi (Albanija).
 
Prva autorica koja će se već u ponedjeljak 26. rujna predstaviti zagrebačkoj publici je turska književnica Çiler İlhan, jedna od najistaknutijih suvremenih turskih spisateljica, dobitnica nagrade Europske unije za književnost 2011., koja će predstaviti hrvatski prijevod svoje nagrađene zbirke kratkih priča "Izgon".
 
Djelo je dosad prevedeno na desetak jezika. Na hrvatskome je objavljeno u izdanju Naklade Ljevak i prijevodu Anđelka Vlašića.
 
"Prevladavajuća tema njezine zbirke je osjećaj melankolije onih koji su otuđeni od svoje domovine, od svojih obitelji i društva. Dajući čitateljima priliku da se upoznaju sa živopisnim djelićima svjetova drugih ljudi i bića općenito, autorica izgrađuje kolaž priča koje opisuju živote nesretnih i izgnanih, pokazujući duboko razumijevanje za ljudsko iskustvo, patnju i osjetljivost spram životne boli i nepravde", ističe se u najavi.
 
"Zbirka priča 'Izgon', za koju je autorica dobila nagradu Europske unije za književnost 2011., protkana je bezglasnim kricima osoba koje su odstranjene i prognane na rub života. 'Izgon' je knjiga koju je napisala žena koja proživljava patnju i ljepotu življenja 'ovdje i sada'", dodaje se.
 
Europea će 26. listopada ugostiti islandskog književnika Ófeigura Sigurðssona, koji će predstaviti svoju knjigu "Pripovijest o Jonu" (Ljevak, prijevod Sunčana Slamnig), za koju je 2011. dobio Nagradu Europske unije za književnost.
 
Makedonska spisateljica Lidija Dimkovska stiže u Dvorište 16. studenoga, a govorit će o svojoj knjizi "Rezervni život" (Ljevak, Borislav Pavlovski), osobnoj, političkoj i povijesnoj priči za koju je autorica nagrađena Nagradom Društva pisaca Makedonije (2012.) i Nagradom Europske unije za književnost 2013.
 
Britansko-australska književnica Evie Wyld u Dvorištu će gostovati 7. prosinca na tribini na kojoj će biti riječi o njezinoj knjizi "Sve ptice pjevaju", za koju je 2013. nagrađena nagradom Encore Award i Jerwood Fiction Uncovered Prize, a 2014. nagradom Miles Franklin Award i Nagradom EU za književnost.
 
Ciklus će u srijedu 14. prosinca zaključiti albanski autor Ben Blushi, dobitnik Europske nagrade za književnost 2014., koji će predstaviti nagrađeni roman "Otelo – crnac iz Vlore", proglašen jednim od najljepših i najprofinjenijih djela albanske književnosti.
 
(Hina)