Preskočite na glavni sadržaj

Filmski četvrtak u HDA na temu 'Filmska turistička kozerija'

Za vrijeme trajanja Zagreb Tourfilm Festivala koji se održava od 21. do 24. rujna u kinu 'Tuškanac', a svoje svečano otvorenje ima u Velikoj čitaonici Hrvatskoga državnog arhiva 21. rujna, u sklopu rujanskoga Filmskog četvrtka u HDA bit će prikazana tri turistička filma.
vrijeme: 22.09.2016.
mjesto: Sarajevo, BiH
url: http://motovunfilmfestival.com

Filmski četvrtak u HDA održat će se 22. rujna, u 18,30 sati, a prikazat će se filmovi na temu 'Filmska turistička kozerija'.
 
U hrvatskoj kinematografiji u doba Jugoslavije turistički filmovi većinom su bili posvećeni jadranskoj obali. Bilo je uobičajeno da se ti filmovi rade u duhu razigrane kozerije. Tako su promotivni filmovi „Sunčani Jadran“ i  „Ljepotica Jadrana“ o turističkoj ponudi Jadrana i grada Dubrovnika realizirani maštovitim režijskim postupcima, prošarani duhovitim igranim prizorima i praćeni naracijom punom šaljivih opaski. Istim pristupom napravljen je i autorski turistički film bez propagandnih namjera „Pod ljetnim suncem“ o snalažljivosti domaćih iznajmljivača i lokalnih „galebova“ u jeku turističke sezone.
 
O kozerijskom pristupu ovih filmova govorit će filmski arhivist Juraj Kukoč.