Preskočite na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade 21. Splitskog filmskog festivala

Film 'Oscuro animal' autora Filipea Guerreroa iz Kolumbije dobitnik je Grand Prixa na 21. Splitskom festivalu u kategoriji dugometražnih filmova, dok je u kategoriji kratkometražnih filmova ta nagrada pripala filmu 'Događaji u maglenoj komori' autora Ashima Ahluwalia iz Indije, objavljeno je u nedjelju navečer na svečanosti zatvaranja festivala.
vrijeme: 18.09.2016.
mjesto: Split
url: http://www.splitfilmfestival.hr/

Kako je obrazložio žiri za dugometražni film u sastavu Marko Njegić, Jan Schomburg i Bekim Serjanović, u filmu Oscuro animal slike pričaju priču, jedva da se izgovori riječ dijaloga i ta se nijemost prenosi i na gledatelje. "Šutke gledamo film vizualne ljepote usporedive s nekom najboljom slikom koju išara kist stvarnosti, ratnog konflikta u Kolumbiji toliko univerzalnog da transcendira prostor i vrijeme", navodi se u obrazloženju.
 
Za film Događaji u maglenoj komori (Events in a cloud chamber) žiri za kratkometražni film u sastavu Bernd Schoch, Hugo Engelbrech i Ivan Perić istaknuo je zanimljiv način na koji je u filmu prikazana korelacija između procesa sjećanja i stvari koje su izgubljene. "Također preko ovog filma dobivamo novi uvid u povijest indijske kinematografije, a film posebice čini zanimljivim suptilna doza humora od strane samog glavnog protagoniste", stoji u obrazloženju nagrade.
 
U kategoriji dugometražnih filmova dodijeljena je i posebna nagrada filmu Događaj (Event) ruskog autora Sergeija Loznitza. Istaknuto je kako je to estetski i politički relevantan film u kojem se ogleda prošlost, sadašnjost i budućnost Rusije, ali i europske kinematografije.
 
Dvije posebne nagrade dodijeljene su u kategoriji kratkometražnih filmova. Za film Movements arising from different relationships - Between regularity and irregularity II,  japanskog autora Mashiroa Tsutania, žiri ističe kombinaciju znanosti i umjetnosti, odnosno "povezanost struktura i stanica u mozgu miševa sa svemirom", kao i vješto korištenje glazbe i zvukova u kombinaciji sa pokretnim slikama.
 
Drugo posebno priznanje dodijeljeno je filmu The Meadow, autorice Jelae Hasler iz Švicarske. Film se, obrazloženo je, ističe svojom atmosferom i načinom na koji je sniman.

Izvor: HAVC