Preskočite na glavni sadržaj

13. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama

13. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama u organizaciji Hrvatskoga knjižničarskoga društva (HKD), na temu 'Imate li teškoća u čitanju? Dobro došli u knjižnicu!', održat će se u petak, 30. rujna, u KGZ - Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Zagreb od 9,30 do 14,15 sati.
vrijeme: 30.09.2016. 9,30 - 14,15 h
prijava: 23.09.2016
mjesto: Zagreb, Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6/1
url: http://hkdrustvo.hr/

Organizatori skupa su HKD - Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama i HKD - Komisija za čitanje, a suorganizator su Knjižnice grada Zagreba – Gradska knjižnica. Članovi Programskog i organizacijskog odbora su članovi i suradnici dviju Komisija koje organiziraju skup: Loris Bučević-Sanvincenti, Sanja Bunić, Sanja Frajtag, Dunja Marija Gabriel, Amelia Kovačević, Željka Miščin, Maela Rakočević Uvodić, Ljiljana Sabljak, Dijana Sabolović-Krajina, Davorka Semenić-Premec.
 
Osobe s teškoćama čitanja i disleksijom čine od pet do deset posto populacije u Hrvatskoj, a slična situacija je i u Svijetu. Te osobe ne ubrajaju se u osobe s invaliditetom i prema postojećem Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima nije im dostupno korištenje prilagođene književne i stručne literature te drugih tiskovina i e-izdanja objavljenih u različitim formatima, jer nije u pitanju invaliditet već „teškoća“ koja onemogućava korištenje/čitanje standardnog (crnog) tiska. Ovime su najviše pogođeni učenici i studenti s teškoćama i poremećajima sposobnosti čitanja. Svim osobama koje se zbog nekih teškoća (a nisu osobe s invaliditetom) ne mogu koristiti standardnim (crnim) tiskom treba izmjenom Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03) omogućiti korištenje zvučne i tekstualne građe u svim oblicima kao i građe lagane za čitanje.
 
Okrugli stol će okupiti sve zainteresirane strane u rješavanju ovog problema (fakultete, razne udruge, institucije, državne i gradske urede u Hrvatskoj koji se bave osobama s invaliditetom i osobama s posebnim potrebama, knjižnice, nakladnike, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom) kako bi zajednički pokrenule Nacionalnu kampanju za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom – „I ja želim čitati!“ te inicirale dopunu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima pri Ministarstvu kulture RH, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH i Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.
 
Sudjelovanje treba prijaviti putem prijavnice na http://hkdrustvo.hr/hr/skupovi/skup/307/ najkasnije do 23. rujna 2016.