Preskočite na glavni sadržaj

Arheološki muzej u Zagrebu pripremio bogati program jesenske sezone

Arheološki muzej u Zagrebu pripremio je bogati izložbeni i edukativni program za jesensko-zimsku sezonu, u sklopu kojega se 20. rujna, otvara i izložba 'Ispričat ću ti priču' Timke Alihodžić, kustosice Arheološkog muzeja u Zadru.
vrijeme: 20.09.2016.
mjesto: Zagreb
url: http://www.amz.hr
Gostujuća izložba zadarskog muzeja donosi priču o običajima pokapanja u antičkom Zadru, te na temelju rezultata antropološke analize i grobnih priloga pokušava dijelom rekonstruirati život ljudi čiji su grobovi predstavljeni na izložbi, najavljeno je iz Arheološkog muzeja.

Uz sedam panoa i jednu vitrinu s materijalom iz groba pronađenog prije dvije godine prilikom uređenja nove zgrade Poliklinike na Relji, ističe se vitrina s kopijama predmeta koji će biti dostupni za taktilni osjet osobama oštećenog vida, dok su kratke legende napisane i Brailleovim pismom.

Isti dan otvorit će se i izložba "U potrazi za dalmatinskim neandertalcima", dio završne prezentacije rezultata rada na znanstvenom projektu "Kasni musterijen na istočnom Jadranu – temelj za razumijevanje identiteta kasnih neandertalaca i njihovog nestanka".

Projekt je rezultat međunarodne suradnje više institucija, a među njima je i Arheološki muzej Zadar, kojim se istraživala kasna faza boravka neandertalaca, odnosno kasni musterijen u Dalmaciji.

Izložba prvi put predstavlja predstavlja građu i rezultate istraživanja i rekognosciranja više dalmatinskih arheoloških lokaliteta na kojima je ustanovljena musterijenska kultura – kultura srednjeg paleolitika koja se u Europi vezuje uz neandertalce, Mujine pećine kod Kaštela, Velike pećine u kanjonu Kličevice kod Benkovca, podvodnog paleolitičkog nalazišta u Resniku kraj Kaštel Štafilića, prostora između Ljubačkog zaljeva i Posedarja te lokaliteta na otocima.

U sklopu Scene AMZ u Lapidariju muzeja na Zrinjevcu 22. rujna održat će se predavanje Milane Vuković Runjić i Daniela Rafaelića "Kleopatra: knjiga, slika, film", posvećeno posljednjoj vladarici drevnog Egipta koja je svojom ljepotom inspirirala mnoge pjesme, drame, slike, filmove i TV serije.

Od 27. rujna moći će se razgledati gostujuća izložba "Blago srednjeg vijeka", s predmetima iz Državnog arheološkog muzeja u Varšavi, koji potječu s arheoloških lokaliteta u Poljskoj, Bjelorusiji i Ukrajini.
 
Predstavit će se 487 nalaza bogato ukrašenih, srebrnih, brončanih, staklenih i zlatnih predmeta od kojih se neki sada prvi puta izlažu. Izložbu prate i opisi kategorija nalaza, opći podaci o izložbi i zbirkama te opisi procesa izrade nakita.
 
Postav se sastoji od 12 cjelina koje prikazuju pojedine kategorije nalaza, poput prstena, različitih tipova naušnica, narukvica, perli i ogrlica, relikvijarnih križeva i križeva privjesaka, fibula (broševa), sljepoočničarki, staklenih ukrasa, kopči. Posebno se ističe nakit pronađen u Borucinu, u središnjoj Poljskoj. Izložba je prvi put postavljena u Varšavi 2007., nakon čega je gostovala u Njemačkoj, Norveškoj i Irskoj.
 
Pod nazivom "35. godina prije Krista" 25. listopada se otvara izložba, nastala u suradnji Gradskog muzeja Sisak i Arheološkog muzeja u Zagrebu.
 
S ciljem predstavljanja života Segestike u razdoblju neposredno prije pada i početka razvoja rimske Siscije, izložit će se predrimski i ranorimski nalazi.
 
Arheološki muzej će 8. studenoga ugostiti znanstveni skup, u povodu 20. godišnjice smrti dr. Zdenka Vinskog, koji je u tom muzeju kao stručnjak-arheolog radio od 1945. do 1979. , najprije kao kustos, a potom i kao ravnatelj.
 
"Dugogodišnji i kontinuirani stručni i znanstveni rad Zdenka Vinskog u Arheološkom muzeju u Zagrebu, predstavlja bez sumnje, značajan doprinos arheološkoj znanosti u cjelini, a posebno na području arheologije ranog srednjeg vijeka", ističe se u najavi skupa.
 
U sklopu manifestacije Mala povijest AMZ-a tom će mu prigodom biti posvećena izložba na drugom katu Muzeja.
 
Povijest pisanja tema je izložbe "Post scriptum" autora Igora Uranića, koja će se otvoriti 15. prosinca. Njome će se posjetitelji moći upoznati s najvažnijim i najzanimljivijim trenucima iz povijesti pisanja te njihovim dalekosežnim posljedice.
 
Uz pomoć spomeničke građe i ilustracija, te uz tumačenje tehnika i metoda pisanja izložba povezuje razvoj ljudske svijesti i svekolikog razvoja umijeća pisanja na raznim stranama svijeta.
 
Bogatu izložbenu 2016. godinu Arheološki muzej će zaključiti 22. prosinca, otvaranjem stalnog postava srednjovjekovne zbirke na drugom katu. Tada će se u sklopu manifestacije Mala povijest AMZ-a predstaviti mala izložba posvećena starim izdanjima stalnih postava.
(Hina)