Preskočite na glavni sadržaj

49. PIF počinje 13. rujna

49. PIF počinje 13. rujna
Međunarodni festival kazališta lutaka, 49. PIF održat će se u Zagrebu od 13. do 18. rujna, a otvorit će ga gosti iz Kazahstana predstavom 'Tko konjima plete grivu'.
vrijeme: 13.09.2016.
mjesto: Zagreb
url: http://www.pif.hr/

Na ovogodišnjem PIF-u sudjelovat će više od 200 umjetnika iz Bugarske, Izraela, Kazahstana, Meksika, Rusije, Slovačke, Španjolske, Srbije, Slovenije i Hrvatske koji će odigrati 16 predstava, ističu organizatori festivala koji je ove godine posvećen Zvonku Festiniju dugogodišnjem predsjedniku Umjetničkoga savjeta Međunarodnog festivala kazališta lutaka.
 
I ove će godine PIF publici ponuditi bogat popratni program - izložbe, radionice, promocije knjiga i predstave na otvorenom nastojeći pridonijeti odgoju novih ljubitelja lutkarstva, likovnosti, kazališta i umjetnosti općenito.
 
Dan uoči početka festivala bit će otvorena izložba lutaka i svitaka Wayang - indonezijsko kazalište uz izvedbenu prezentaciju indonezijskih glazbala u foajeu Scene Travno, a od petka se u Etno galeriji može pogledati izbložba "Lutka, maska... PIF".
 
Festival će u utorak, 13. rujna, na Sceni Travno otvoriti predstava kazahstanskog Regionalnog kazališta lutaka Alakay "Tko konjima plete grivu" koja, kako se ističe u najavi, "vizualno i glazbeno vrlo impresivno prenosi svjetonazor nomadskih naroda, dočarava beskrajnu kazahstansku stepu i galop konja".
 
U službenom programu festivala bit će prikazana i predstava za odrasle "Ljubav P i strast B" slovačkoga kazališta Odivo iz Banske Bistrice nastala po drami Federica Garcije Lorke. Meksičko kazalište La Cucaracha izvest će predstavu "Usmena predaja i ekologija", priču o moru, ljudskoj prisutnosti i njezinim posljedicama te razumijevanju života, a španjolsko Los claveles iz Murcije ispričat će poznatu priču o sedam kozlića.
 
Bugarski Sfumato nastupit će s predstavom "Obitelj Samsa" utemeljenom na Kafkinim dnevnicima i noveli "Preobražaj", izraelsko kazalište Key iz Tel Aviva izvest će nagrađivanu predstavu bez riječi "Kad je sve bilo zeleno" koja "priča priču o čovječanstvu, prirodi i pohlepi", rusko Kazalište lutaka iz Samare predstavu "Mala mišica", bajku o poljskoj mišici koja je željela biti dama, a srbijansko Kazalište mladih iz Novoga Sada "Ožalošćenu porodicu", adaptaciju poznatoga djela Branislava Nušića.
 
Na festivalu gostuju i četiri slovenska lutkarska kazališta. Lutkovno gledališče Ljubljana nastupit će s predstvom "Sutra je bila zabava", Lutkovno gledališče Maribor s lutkarskim mjuziklom "Nakaze" koji se bavi etičkim pitanjima današnjice, Lutkovno gledališče ZAPIK izvest će predstavu "U zemlji prstnih lutaka", a Mini teatar iz Ljubljane "Snjeguljicu".
 
Od hrvatskih kazališta na festivalu sudjeluju Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka s predstavom "Nije me strah", Gradsko kazalište lutaka Split s "Ukradenim suncem", lutkarska organizacija LOFT i Kruna Tarle - Art s predstavom "Iš'o Viljo u dućan", a Zagrebačko kazalište lutaka s "Crvenkapicom".
 
Festival završava u nedjelju, 18. rujna, dodjelom nagrada na svečanosti u Kulturnom centru Travno, nakon koje će Umjetnička akademija iz Osijeka izvesti predstavu "Faust" izvan konkurencije. (Hina)