Preskočite na glavni sadržaj

'Gospođa Bovary' Ivane Sajko prema Flaubertu premijerno u 'Gavelli'

Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište 'Gavella' novu sezonu otvara u petak, 16. rujna, premijerom drame Ivane Sajko 'Gospođa Bovary', nastale prema klasičnom romanu Gustavea Flauberta, najavljene kao novi dramski tekst o poznatoj priči kojoj redatelj Saša Božić pristupa s naglaskom na njenu suvremenost.
vrijeme: 16.09.2016. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Gradsko dramsko kazalište Gavella, Frankopanska 8-10
url: http://www.gavella.hr

Kako se ističe u najavi, preuzimajući likove, situacije i odnose iz velikog naslova francuske i europske književnosti, Sajko je za Gavellu ispisala novi dramski tekst o poznatoj priči i poznatim licima, nudeći redatelju i glumcima kompleksnu strukturu čiji su motor(i), kao i kod Flauberta, potraga za strašću i ljubavlju, pokušaji da se ispuni emotivna praznina, žudnja da se "udahne zrak" izvan sapetosti malograđanskih konvencija te suočenje s financijskim posrnućem.
 
"Skandal koji je 'Gospođa Bovary' izazvala po objavljivanju 1856. godine, možda više nema jurišni efekt na porozni društveni moral i njegovo naličje – licemjerje, ali pitanje 'Bože, zašto sam se udala?' i dalje odjekuje polemički i glumstveno", stoji u najavi.
 
Redatelj Saša Božić, nakon iskustava s Marinkovićevom "Glorijom", rada na emocionalno snažnom "Dezerteru" ili pak dijaloga s Ibsenovom "Norom", "Gospođom Bovary" ukazuje na "suvremenost njenog slučaja", stvarajući predstavu kojoj su "dug i dosada u središtu interesa", dodaje se.
 
U redateljskoj bilješci, Božić ističe kako "Gospođu Bovary" doživljava kao "scenski esej o potrazi za srećom i njenoj cijeni", pa se u radu na predstavi bavio "problemom emocionalnog kapitalizma, njegove fenomenološke i afektivne strane", s naglaskom na "nastavak rada na kritici muškog pogleda na žensko tijelo".
 
"Emma Bovary u središtu je drame promašenih pogleda, ona odnos traži u irealnom i fantazmatskom. No nas je zanimalo pozabaviti se ne samo njom, već i svim tim muškarcima kojima je okružena – supruzima, ljubavnicima, znancima, susjedima", napomenuo je Božić.
 
Emmu Bovary igra Jelena Miholjević, a s njom su na sceni i Igor Kovač (Charles Bovary, seoski liječnik), Sven Medvešek (Rodolphe Boulanger, bogati zemljoposjednik), Filip Križan (Léon Dupuis, javni bilježnik), Nikola Baće (Justin, ljekarnikov šegrt), Ivan Grčić (Bournisien, župnik u Yonvilleu ) i Franjo Dijak (Lheureux, lihvar i trgovac). 
 
Dramaturg je Dubravko Mihanović, scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, kostime je osmislila    Marita Ćopo, a autor glazbe je Damir Šimunović. Svjetlo je oblikovao Zdravko Stolnik a scenski pokret Petra Hrašćanec. (Hina)