Preskočite na glavni sadržaj

'Novine' otvaraju devetu sezonu riječkog Art-kina

U četvrtak, 15. rujna, s početkom u 20 sati, u riječkom Art-kinu počinje nova, deveta kino sezona, koju otvara premijerna projekcija televizijske serije 'Novine' u režiji Dalibora Matanića. Riječani će imati priliku premijerno pogledati prve dvije epizode serije koja je snimana u Rijeci u čijem su stvaranju sudjelovali brojni riječki glumci, glazbenici i filmaši.
vrijeme: 15.09.2016. 20 h
mjesto: Rijeka; Art-kino, Krešimirova 2
url: http://www.art-kino.org/

Na projekciji će gostovati redatelj Dalibor Matanić i dio autorske ekipe, a publika će vidjeti prve dvije epizode serije.
 
Radnja Novina smještena je u imaginarni, lučki, post-tranzicijski grad kojeg 'glumi' Rijeka. Serija je snimljena prema scenariju novinara i urednika Ivice Đikića, a govori o utjecaju kapitala i politike na medijsku scenu. Uloge tumače Branka Katić, Trpimir Jurkić, Aleksandar Cvjetković, Zijad Gračić, Olga Pakalović, Goran Marković, Edita Karađole, Zdenko Jelčić, Tihana Lazović, Mijo Jurišić, Dajana Čuljak, Alen Liverić, Anja Matković, Dragan Despot te brojni drugi. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Tomislav Pavlic, a glazbu Jura Ferina i  Pavao Miholjević. Producent je Drugi plan za Hrvatsku radioteleviziju.
 
Riječka premijera televizijske serije Novine ujedno je i prilika za najavu osnivanja regionalne filmske komisije koja nastaje u sklopu Art-kina, s ciljem umrežavanja djelatnika audiovizualnog sektora i promocije lokaliteta Primorsko-goranske županije i grada Rijeke kao potencijalnih filmskih lokacija, najavljuju iz Art-kina. Snimanje serije Novine, uz ostale je filmske i projekte komercijalne namjene, pokazalo je da regija može ponuditi brojne resurse (kako ljudske, tako i prostorne), što filmski ured pozicionira na ključno mjesto posrednika između domaćih i stranih produkcijskih kuća te lokalnih, javnih i privatnih subjekata.
 
Također, napomenimo da nova sezona Art-kina počinje s novim Sajmom filma koji će se u Rijeci održati od 14. do 16. rujna, u organizaciji Kino mreže, Hrvatskog audiovizualnog centra i Art-kino. Uz Sajam, održat će se i skupština Hrvatske mreže neovisnih kino-prikazivača, a cijeli ćemo program objaviti narednih dana.

Izvor: HAVC