Preskočite na glavni sadržaj

Ovčice Summer Blues Festival

Prvo izdanje Ovčice Summer Blues Festivala održat će se 5. i 6. kolovoza u splitskom glazbenom klubu Ovčice.  
vrijeme: 05.08.2016.
mjesto: Split, Put firula 4

U petak, 5. kolovoza, nastupit će sastav Super Funk Sessions iz Zagreba, kojeg čine vrhunski glazbenici - Toni Starešinić (klavijature i elektronika), Željka Veverec (vokal), Đuro Dobranić (bubnjevi i elektronika) i Igor Dorotić (truba). Svi članovi sastava su jednom bili članovi domaćeg funk soul jazz sastava Mangroove. Pjevačica Željka Veverec i klavijaturist Toni Starešinić i dalje s Mangrooveom plove po domaćoj sceni, nakon hvaljenog trećeg albuma ("Sami", 2015.) nedavno su objavili i najnoviji singl "Ljeto bez nas" koji najavljuje nove zvukove četvrtog albuma, dok je trubač Igor Dorotić bio član Mangroovea na prvom albumu ("Svijet za nas", 2009.), a bubnjar Đuro Dobranić na drugom albumu ("Put na mjesec", 2012.). Uz Mangroove Toni vodi i trenutno najatraktivniji domaći jazz-rock sastav Chui čiji je album "Third Sun From The Stone" domaća glazbena kritika proglasila najboljim domaćim albumom 2015. godine. Đuro Dobranić je s Tonijem sudjelovao na prva dva hvaljena Chui albuma: "Chui" 2012. i "The Second Arrival" 2013. godine.
       
U subotu, 6. kolovoza, u Split dolaze uvijek rado viđeni gosti iz Slovačke - Luboš Bena i Bonzo Radvanyi. Slovački blues dvojac već je puta nastupio na "Zagreb International Blues Festivalu", jednom na "Croatian Blues Challengeu", krajem prošle godine su imali Hrvatsku mini turneju, a ove godine stižu na "Kastav Blues Festival" i "Ovčice Summer Blues Festival". 
       
Luboš Bena je bubnjar, gitarist i pjevač iz Skalice te jedan od najistaknutijih slovačkih blues glazbenika. Slovačka blues udruga mu je čak dva puta dodijelila prestižnu nagradu "Bluesman of the Year" (2004. i 2008.), a zbog svojih mnogobrojnih europskih i američkih turneja stekao je nadimak "Slovački blues glazbenik koji najviše putuje". Predstavljao je Slovačku na European Blues Challengeu u Berlinu 2012. te na International Blues Challengeu u Memphisu iste godine, dijelio je pozornicu s legendarnim Johnny Winterom, skladao filmsku glazbu, glumio u filmovima, a uz sve to, u rodnoj Skalici svake godine organizira veliki glazbeni festival.
      
Peter "Bonzo" Radvanyi je veteran slovačke glazbene scene, pjevač, gitarist i novinar koji je glazbenu karijeru počeo još sredinom 60-ih godina u sastavu The Breakers, jednom od prvih slovačkih (tada čehoslovačkih) beat sastava, koji su svirali covere Beatlesa, Stonesa, Kinksa... Iduća dva desetljeća je svirao kao profesionalan glazbenik u raznim europsikm grupama, a 90-ih se vratio u Trnavu, svoj rodni grad i odlučio se posvetiti svojoj staroj ljubavi - bluesu. Da je to bio pun pogodak, pokazuju i činjenice da je osvojio nagradu "Bluesman of the Year" (1996.), snimio prvi koncertni blues CD album u Slovačkoj (1998.), a njegova blues glazba ga je dovela i do nastupa u dalekom Taiwanu. Jedan je od osnivača International Music Festivala u Trnavi čije je bio izvršni direktor od 1992. do 2008., a danas radi i kao glazbeni urednik na nekoliko slovačkih radio postaja.
     
Gosti Bene i Radvanyija će biti Rola & Hrepa iz grupe Sunnysiders. Sunnysidersi iza sebe imaju album nominiran za diskografsku nagradu Porin ("Licence to Blues", Spona, 2011.), pobjednici su "2nd Croatian Blues Challengea", prvi su hrvatski bend koji je ušao u polufinale najvećeg svjetskog blues natjecanja "International Blues Challengea" u prijestolnici bluesa, Memphisu, predstavljali su HR blues na "European Blues Challengeu" u Toulouseu te objavili "pravu pravcatu" čokoladnu ploču koja svira. No, glavna informacija veza uz Sunnysiderse je to što su nedavno objavili album "10 kartolina s daleke obale" na kojem su Hrepa (jedan od osnivača Daleke obale) i Sunnysidersi u blues maniru obradili deset pjesama tog legendarnog sastava.
   
Važno je napomenuti da je ulaz oba dana festivala besplatan!

Opširnije