Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodna radionica 'Dijaloške prakse zaštite antifašističke baštine Zagreb 2016.'

Međunardona radionica Neprimjereni spomenici - 'Dijaloške prakse zaštite antifašističke baštine Zagreb 2016.', održat će se od 3. do 5. rujna u Zagrebu, a rok prijave je 25. kolovoza.
vrijeme: 03.09.2016.
prijava: 25.8.2016.
url: http://inappropriatemonuments.org/hr/

TEMA
Od legislative do revitalizacije spomenika
 
PROGRAM
Međunarodna radionica “Dijaloške prakse zaštite antifašističke baštine Zagreb 2016.” će se baviti konceptom spomeničke antifašističke baštine kroz četiri kategorije i ponuditi gledišta/perspektive o tome kako se fundamentalne vrijednosti antifašističke baštine mogu očuvati i što mogu ponuditi suvremenom životu i njegovoj budućoj održivosti.
 
1. "Policy making": legislativna pitanja
2. Konzervatorske prakse: očuvanje i promocija antifašističke baštine (modaliteti /mehanizmi, trenutno stanje, buduće vizije)
3. Revitalizacija (umjetničke i aktivističke prakse)
4. Umjetnička valorizacija povijesnih događaja (Boris Bakal)
 
* Tematska izvedbena predstava “Bitka na Neretvi”, Bacači Sjenki
 
Voditeljica radionice je doc.dr.sc. Sandra Uskoković, povjesničarka umjetnosti i ko-mentor Boris Bakal, umjetnik/aktivist i javni povjesničar. Unutar trodnevnog programa radionice učesnici će jedan dan posvetiti posjetu u memorijalni park Dotrščina u Zagrebu.
 
Radionica “Dijaloške prakse zaštite antifašističke baštine Zagreb 2016” započinje u subotu 3. rujna i završava u ponedjeljak 5. rujna 2016. godine. Program radionice uključuje dva radna dana edukativno-predavačkog karaktera, jedan dan za studijsko putovanje u memorijalni park Dotrščina (Zagreb), te jednu večer za tematsko izvedbenu predstavu “Bitka na Neretvi. Tijekom trajanja radionice, učesnici će imati za zadatak obraditi jedan “case study” te napisati esej iz jedne od navedenih kategorija.
 
Zvanični jezik: hrvatsko-srpski (B/H/S) i engleski.
 
KRITERIJI
U radionici mogu sudjelovati mladi profesionalci (do 35 godina) i studenti iz područja humanističkih, umjetničkih i društvenih disciplina: arhitekture, urbanizma, umjetnosti, vizualne kulture, geografije, antropologije, sociologije, konzervacije (zaštita baštine), povijesti, povijest umjetnosti, arheologije i pripadajućih polja.
 
PRIJAVA
Prijavu sačinjavaju sljedeći dokumenti:
– popunjen prijavni obrazac;
– kraći životopis, poslan putem e-maila (2000 znakova maksimalno).
– motivacijsko pismo, poslano putem e-maila (3600 znakova maksimalno).
Kontakt za slanje životopisa i motivacijskog pisma sfius(at)sfius.org
 
Sudionicima iz regije (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija) pokriveni su troškovi putnih troškova, smještaja, hrane i radnih materijala.
 
Radionicu u sklopu platforme “Neprimjereni spomenici / Inappropriate Monuments” provodi SF:ius iz Zagreba. Međunarodna platforma “Neprimjereni spomenici / Inappropriate Monuments” nastala je kako bi se uspostavio okvir za dugoročnu suradnju partnerskih organizacija iz država s područja bivše Jugoslavije koje svojim radom problematiziraju pitanja revalorizacije i zaštite spomeničke baštine NOB-a. Održavanje radionice financijski je omogućio Balkans Arts and Culture Fund.