Preskočite na glavni sadržaj

ZKM-ova Antigona 21. stoljeća u Dubrovniku

Nagrađivana predstava '#radninaslovantigona' Zagrebačkog kazališta mladih prvo je od ukupno četiri dramska gostovanja na 67. Igrama, a na programu je u srijedu i četvrtak, 13. i 14. srpnja, s početkom u 21,30 sati u novoobnovljenim Lazaretima.
vrijeme: 13.07.2016.
mjesto: Venice, Italy
url: http://www.labiennale.org/

Ovu suvremenu reinskripciju Sofoklove Antigone potpisuje argentinski autorski tim Jazmín Sequeira i Luciano Delprato, a režiju Renata Carola Gatica, za što je i nagrađena na Gavellinim večerima 2015. Anđela Ramljak Antigonu igra s osobitom žestinom riješenosti na bitku do smrti, u registru idealizma i drskosti kakve već dugo nismo vidjeli na hrvatskim pozornicama, zapisali su kritičari. U ostalim ulogama su Sreten Mokrović, Petar Leventić, Vedran Živolić, Jasmin Telalović, Frano Mašković i Danijel Ljuboja.
 
U predstavi '#radninaslovantigona' Polinik je ubijen u sukobu s antiterorističkom jedinicom predvođenom Eteoklom. Njega je podupirao Kreont, koji je ovdje medijski magnat, kao jedan od vladara današnjice. On koristi medije kako bi zaštitio domovinu i u svom je zadatku spreman obračunati se s neprijateljima na najokrutniji mogući način. S druge strane, Antigona je internetska aktivistkinja koja osuđuje nehumano postupanje istih onih struktura koje Kreont svesrdno podupire. Upravo u problemu sukoba mišljenja, kao i kvalitetnom oblikovanju zapleta, treba potražiti podudaranje sa Sofoklom.
 
Dramsko gostovanje ZKM-a realizirano je uz potporu Grada Zagreba. Ulaznice su dostupne u internetskoj prodaji, na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži te na lokaciji izvedbe jedan sat prije početka.