Preskočite na glavni sadržaj

'Mary Beal: Portret žene' u Mimari

U petak, 15. srpnja, u 12 sati, u Muzeju Mimara, otvara se izložba 'Mary Beal: portret žene'. Izložba ostaje otvorena do 5. listopada.
vrijeme: 15.07.2016. 12,00
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara, Trg F. Roosevelta 5
url: http://www.mimara.hr
Mary Beal, prva priznata engleska slikarica. Barokno djelo koje se čuva u stalnom postavu Muzeja Mimara izložba povezuje s fotografskim portretima Ivana Posavca. Stari majstor portreta preuzeo je zadatak portretiranja devet žena različitih profesija koje su se u hrvatskoj javnosti istaknule stvaralačkom i duhovnom autonomijom: aktivistkinja za ljudska prava Emina Bužinkić, novinarka Elizabeta Gojan, kustosica Iva Körbler, glumica i ravnateljica kazališta Mala scena Vitomira Lončar, novinarka Barbara Matejčić, aktivistkinja i predsjednica organizacije B.a.B.e Sanja Sarnavka, glumica, Doris Šarić Kukuljica, plesačica i koreografkinja Ana Kreitmeyer, snimateljica i redateljica Eva Kraljević.

Umjetnik koji ostvaruje originalna rješenja u osobnim istraživanjima i domeni reporterske fotografije, pristao je podrediti se kanonu barokne slike. Važan element Posavčeve izvedbe bila je preporuka koju je dao modelima: da sliku Mary Beal pokušaju interpretirati svojim licem i stavom, naglašavajući pritom da je on tek nepristrani promatrač.

Unoseći u proces portretiranja snažan performativni moment, Posavec je ostvario polemiku s diskursom prisvajanja društvenih uloga koje su često u opreci s autentičnim dijelom jastva. Žene koje su se našle pred njegovim objektivom zato što su, među ostalim, iskrenije i dosljednije od mnogih drugih ljudi, ponukane su na svojevrsnu mimikriju, na pokušaj preuzimanja tuđeg identiteta.
Više o izložbi