Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Kantoci - Šimunović' u Sinju

U petak, 15. srpnja, u 20 sati, u Galeriji Sikirica u Sinju, otvara se izložba 'Kantoci - Šimunović'. Izložba prikazuje djela dvoje hrvatskih umjetnika, bračnog para Ksenije Kantoci i Frane Šimunovića. Izložba ostaje otvorena do 15. rujna.
vrijeme: 15.07.2016.
mjesto: Grottaglie, Italy
url: http://www.galerija-sikirica.kus-sinj.hr
Istaknuta hrvatska kiparica Ksenija Kantoci (Trebinje, 9. srpnja 1909. – Zagreb, 6. rujna 1995.) darovala je 1985. i 1990. godine Modernoj galeriji dvadeset skulptura i četiri crteža koji su od iznimne važnosti u izučavanju njenog bogatog kiparskog opusa. Djela iz kiparičine donacije obuhvaćaju period njezina umjetničkog stvaralaštva od 1954. do 1984. godine, tematski definiranog portretom, ženskom figurom iz Dalmatinske Zagore, ciklusom 'velika i mala figura', 'njih troje', 'igre', i 'jahačica/Europa', mitološkim likovima Sizifa i Anteja, te skulpturama naziva 'Dimnjak/Suđenice'.  Univerzalna tema Ksenije Kantoci ljudska je sudbina i iskustvo pregnantne samoće u postojanju svih bića. Ljudska figura lišena opisnih detalja u žarištu je njenog kiparskog studiranja i opservacije od 50-tih do 80-tih godina 20. stoljeća.

Frano Šimunović (Dicmo, 9. listopada 1908. - Zagreb, 28. ožujka 1995.), sin slavnog književnika Dinka Šimunovića i jedan od najeminentnijih hrvatskih zavičajnih pejzažista  darovao je Modernoj galeriji pedeset i jedno svoje djelo vrhunskog umjetničkog izričaja iz sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća. Već u vrijeme studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Frano Šimunović osjeća privrženost zavičajnom pejzažu Dalmatinske Zagore, da bi se 1936. godine usredotočio na pejzaž kao ishodište svog slikarskog promišljanja, naslutivši da se u temi pustog kamenjara Zagore, u tisućljetnim međama i baštinama kriju oni problemi koji se poklapaju s njegovim osjećajem slikarskog.