Preskočite na glavni sadržaj

Deseto Ljeto zajedničkog muziciranja Sofije Cingula i Darka Rušeca

Mezzosopranistica Sofija Cingula i gitarist Darko Rušec ove će godine u utorak 12. srpnja deseti, jubilarni puta nastupiti na manifestaciji Ljeto u Varaždinu. Ulaz je slobodan, a u slučaju kiše koncert će biti održan u Lapidariju Staroga grada.
 
vrijeme: 12.07.2016.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.pedalafest.eu
Počevši u tadašnjem Tjednu Ivana Padovca  s njegovim djelima, nastavili su oživljavati i izvoditi popijevke i skladbe tog varaždinskog virtuoza na gitari, skladatelja i izumitelja dvovrate gitare. Kroz deset godina zajedničkog nastupanja Sofija i Darko izveli su mnoga djela europskih skladatelja pisana za glas i gitaru često Padovčevih suvremenika. Za jubilarni nastup odabrali su Canciones españolas antiguas F. G. Lorce, te još nekoliko  solo pjesama ili gitarističkih skladbi španjolskih skladatelja i Padovca.

DARKO RUŠEC, GITARA

Intenzivno je počeo učiti klasičnu gitaru kod Wernera Hartmann-a na Konservatorium des Landes Steiermark u Graz-u. Nakon završene srednje glazbene glazbene škole i gimnazije, upisao je pedagoški smjer s glavnim predmetom klasična gitara na Joseph-Haydn Konservatorium des Landes Burgenland u Eisenstadtu.
Nakon diplome, nastavlja se usavršavati na Hochschule fur Musik und Darstellende Kunst u Grazu u klasi prof. Heinza Irmlera gdje je stekao drugu pedagošku diplomu i akademsku titulu mag. art. Nastupao je u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj sam i u komornim sastavima. Gitaru je predavao od 1991 – 94.  na gimnaziji redemptorista u Wienerneustadtu, od 1995. stalno je zaposlen kao profesor gitare na Glazbenoj školi u Varaždinu. Bavio se i glazbenom publicistikom.

SOFIJA CINGULA, MEZZOSOPRAN

Glazbeno školovanje započela na Glazbenoj školi u Varaždinu, a solo pjevanje završava u klasi profesorice Darije Hreljanović. Nakon toga završava Studij solo pjevanja na Sveučilištu za glazbu i glumu u Beču. te Dodiplomski studij  i magisterij na smjeru Ope ra klasa mag.art.Sebastian Vittucci, magisterij na smjeru Lied i Oratorij u klasi primadone Marjane Lipovšek i opernog prvaka Roberta Holla te 2007.godine završava i taj dio studija. Od 2006. godine stručno se usavršava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Lidije Horvat-Dunjko.
Vokalnom pedagogijom aktivno se bavi već nekoliko godina – najprije kao profesorica solo pjevanja i komorne glazbe na Glazbenoj školi u Varaždinu (2005 – 2009. godina) a potom na Odjelu za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli gdje je stalno zaposlena od ožujka 2009. godine – trenutno u zvanju docentice. Sofija Cingula promotorica je hrvatskih skladatelja u svijetu – posebno se bavi stvaralaštvom i vokalnim opusom Dore Pejačević, Ivana Padovca, Antonia Smareglie te ostalih skladateljica i skladatelja, naročito varaždinskog i istarskog skladateljskog kruga.
Uz brojne koncertne nastupe u Hrvatskoj, Austriji te Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj i Južnoj Koreji, nastupala je uz ansamble bečke Volksopere i Neue Oper Wien, i na turnejama po Japanu i Kini. 2007. godine u finalu međunarodnog natjecanja Concorso Internationale di Canto Città di Sant'Angelo 2007 žiri joj je dodijelio posebnu nagradu za najbolju interpretaciju. 2009. godine osvojila je drugu nagradu u svojoj kategoriji kao i posebnu nagradu za najbolju interpretaciju teatra iz Brna na međunarodnom pjevačkom natjecanju Iuventus canti u slovačkom Vrableu. 2010. godine plasirala se na veliko pjevačko natjecanje Seoul International Music Competition.