Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebački ansambl flauta u Zadru

U sklopu programa 56. Glazbenih večeri u sv. Donatu 13. srpnja će nastupiti Zagrebački ansambl flauta, jedinstveni ansambl ove vrste u Hrvatskoj. 
vrijeme: 13.07.2016.
mjesto: Zadar
url: http://www.donat-festival.com/hr/

U srijedu, 13. srpnja, u 21 sat crkvu sv. Donata ispunit će profinjeni zvuci ovog instrumenta, čiji se ton opisuje kao prozračan, lirski, eteričan, graciozan, prodoran, lagan... Flauta, čiji je timbar homogen u svim registrima najčešće se koristi kao solo instrument ili u pomno balansiranim ansamblima kako se ne bi utopio u zvučnoj slici. Stoga Zagrebački ansambl flauta, u kojem svira čak deset dama, sve redom vrsnih hrvatskih flautistica, predstavlja svu ljepotu ovog instrumenta popularnog među širom publikom. Misija ansambla je istraživanje granica flaute kao instrumenta i njezine uloge u suvremenoj glazbi. Od svojeg prvog nastupa ansambl je ostao jedinstven na hrvatskoj glazbenoj sceni jer osim klasičnog repertoara prilagođenog an¬samblu, izvodi i djela skladatelja 20. i 21. stoljeća koji koriste izrazito napredne sviračke tehnike te tako kreiraju fascinantne nove zvukovne pej¬zaže. Mnogi su suvremeni hrvatski skladatelji bili intrigirani ovim ansamblom, pa su napisali djela upravo za njih – Alfi Kabiljo, Petar Obradović, Tomislav Uhlik i drugi posvetili su im svoje skladbe koje zagrebačke flautistice rado i često uključuju u svoje koncertne programe. Tako će i na koncertu na Glazbenim večerima izvesti djela spomenutih skladatelja kao i njihovih mlađih kolega te će tako koncert – osim promocije muziciranja na flauti – biti promocija suvremene hrvatske glazbe.

Zagrebački ansambl flauta
Renata Penezić, umjetnička voditeljica
Tamara Coha Mandić, Jelena Geček, Katarina Horvat, Ana Batinica, Danijela Klarić Mimica, Marija Esih, Ivana Vukojević, Dijana Bistrović, Lidija Ljubičić