Preskočite na glavni sadržaj

Crtež u prostoru / Elvis Berton

Izložba Elvisa Bertona nazvana 'Crtež u prostoru' otvara se u subotu, 9. srpnja, u 21 sat, u Galeriji sv. Nikole u Malinskoj. Autora i njegove radove predstaviti će povjesničarka umjetnosti Milena Žic, a izložba se može pogledati do 22. srpnja.
vrijeme: 09.07.2016. 21,00
mjesto: Malinska; Galerija sv. Nikole
Elvis Berton predstavio se novatorskim oblicima svojih skulptura (objekata) u kojima nekom posebnom sistematičnošću, figuraciju mijenja drukčijom formom. Njegovi oblici potvrđuju veliku maštovitost i ne znače u potpunosti odbacivanje realnog motiva. On se obraća stvarnome. Cjelokupna suvremena umjetnost potiče nove stvarnosti te bi taj slogan i pristajao kao naslov njegovih izložaba. Mali čempresi mogu živjeti bilo gdje. Samo ne u ograničenom prostoru.

U sebi nose treću dimenziju; kretanje oblika, kretanje boje i opipljivi podatak o apsolutnim odnosima umjetnosti i tehnike. U nešto što je nužno skulptura, Elvis stavlja nešto konkretno iz majstorske radionice. Takve konstrukcije čitljivi su znakovi shematske i linearne obrade apstraktne ideje koju je autor uzeo iz vanjskog svijeta. Elvis Berton je umjetnik koji ima bogato iskustvo apstraktne umjetnosti, iako se zasigurno razvio u središtima oblikovne stvarnosti. Znamo da je naš dodir sa svijetom mnogostran, možemo lako mijenjati svoje poglede. Stvarnost postoji jedino u odnosu na pozitivne sposobnosti za akciju. Aktivnost figurativne prirode u jasnoći, uvjerljivosti i reduciranosti predstavljena je čempresima i kamenim cvijećem. (iz teksta predgovora Milene Žic)

Elvis Berton rođen je 1970. u Pazinu. Izlaže od 2000. godine na dvadeset i sedam samostalnih i više od šezdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Beč, Halbenrain, Schärding (Austrija), New York (SAD), London (Velika Britanija), Czestochowa (Poljska), Doetinchem, Ulft (Nizozemska), Tourves, Six Fours les Plages (Francuska), Dunajska Streda (Slovačka) Koper, Piran (Slovenija). Dobitnik je više nagrada i priznanja. Član je HDLU-a Zagreb i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u Pazinu.