Preskočite na glavni sadržaj

Cinemaniac / izložba Jasmine Cibic i Assafa Grubera

U nedjelju, 10. srpnja, s početkom u 20 sati, u MMC Luka u Puli, otvara se petnaesto izdanje projekta 'Cinemaniac - Misliti film' i to izložbom Jasmine Cibic i Assafa Grubera. Kustosica izložbe je Branka Benčić. Izložba se može razgledati do 16. srpnja.
vrijeme: 10.07.2016. 20,00
mjesto: Pula; MMC Luka, Istarska 30
url: http://www.cinemaniac-thinkfilm.com
'Cinemaniac - Misliti film' bavi se fenomenom 'filmova umjetnika' koji se smještaju u prostor 'između', kao dio kritičke forme i prakse koja postavlja niz pitanja: od institucija galerija i muzeja, kina, vizualne umjetnosti, kinematografije.
 
Program FORUM strukturiran je kao konstelacija samostalnih prezentacija i donosi dvije umjetničke pozicije:  Jasminu Cibic i Assafa Grubera, primjere recentnih filmskih radova dvoje umjetnika koji interveniraju u polje filma.

 
Prostor u kojem se sastaju radovi Jasmine Cibic i Assafa Grubera, kao "forum" postaje mjesto upisivanja različitih ideja i pozicija. Umjetnici afirmiraju pristup u sagledavanju dometa i aktualnosti umjetničke produkcije, u suočavanju prošlosti i sadašnjosti, pozicija povijesti umjetnosti, progovaraju o društvenim institucijama. Na različite načine filmovi Jasmine Cibic i Assafa Grubera bave se nasljeđem modernizma i njegovim formativnim utjecajem na društvo i kulturu. Upravo je film, kao medij, dispozitiv i sredstvo bio tijekom dvadesetoga stoljeća jedno od ključnih mjesta reprezentacije moći i imao vodeću ulogu u konstrukciji nacionalnoga identiteta i dominantnih ideologija, a interes umjetnika za modernističke tendencije, razdoblja avangarde 1930-ih i visokoga modernizma 1950-ih i 1960-ih godina može se sagledati u kontekstu "preispitivanja povijesti utopijske ideje". Branka Benčić, iz predgovora

Radovi Jasmine Cibic nedavno su izlaganu u Muzeju suvremene umjetnosti u zagrebu u progeamu Kino umjetnika, te Zbirci Richter, kao i MSUB Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Predstavljala je Sloveniju na venecijanskom bijenalu 2013. godine.

Film Assafa Grubera dolazi na Cinemaniac nakon prikazivanja na Berlinaleu u Programu Forum Expanded, te International Short Film Festival Oberhausen.