Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodno baletno natjecanje 'Mia Čorak Slavenska'

Međunarodno baletno natjecanje 'Mia Čorak Slavenska'
Međunarodno baletno natjecanje 'Mia Čorak Slavenska' u organizaciji Hrvatskoga društva profesionalnih baletnih umjetnika održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na sceni Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu od 6. do 8. srpnja 2016. 
vrijeme: 06.07.2016.
mjesto: HNK u Zagrebu
url: http://www.hnk.hr

Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU) u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži (HGM) suosnivači su biennalnoga baletnog natjecanja koje je prvi put bilo održano 2006., a od 2010. godine je dobilo međunarodni karakter  te se održava na sceni HNK u Zagrebu, koje je punopravni partner ove manifestacije.

Natjecanje nosi ime naše proslavljene primabalerine Mije Čorak Slavenske koja je ostvarila značajnu karijeru u inozemstvu, osobito u SAD-u, a tekuća 2016. godina posvećena je 100. obljetnici njezina rođenja.

Središnja proslava ovoga jubileja bit će Gala koncert samoga natjecanja u petak, 8. srpnja 2016. u zagrebačkome  HNK, kada će biti dodijeljenje nagrade i premijerno prikazan film o Miji Čorak Slavenskoj Mia – A Dancer’s Journey u američkoj produkciji, koji je nedavno osvojio nagradu LA Emmy Award.

Predsjednik žirija proslavljeni je baletni umjetnik Irek Mukhamedov, a članovi su Ljubinka Dobrijević i dr. Szilard Macher. Organizator natjecanja i redatelj Gala koncerta je dr. sc. Svebor Sečak, predsjednik HDPBU.

Ove se godine na Međunarodno baletno natjecanje Mia Čorak Slavenska prijavilo osamdeset i sedam plesača iz dvadeset jedne zemlje: Kanade, SAD-a, Ukrajine, Rusije, Srbije, Slovenije, Grčke, Italije, Australije, Kube, Bugarske, Makedonije, Japana, Moldavije, Španjolske, Hrvatske, Velike Britanije, Mađarske, Austrije, Poljske i Slovačke.

Preliminarni raspored natjecanja:

srijeda, 6. srpnja 2016., od 09:00 – 21:00h
Probe na sceni

četvrtak, 7. srpnja 2016., od 10:00h – 22:00h
Službeni dio natjecanja po kategorijama

petak, 8. srpnja 2016. od 20:00h
Gala koncert, svečana dodjela nagrada i projekcija filma Mia – A Dancer’s Journey

(HNK)