Preskočite na glavni sadržaj

Pobjeda skladbe 'Sphinx Avenue' Zorana Šćekića

Na 3. godišnjem Europskom BigBand natjecanju skladatelja pobijedila je skladba 'Sphinx Avenue' Zorana Šćekića. 
vrijeme: 30.06.2016.

20. lipnja 2016. The BigBand & The Vocals održao je koncert finala velikog natjecanja Europskih skladatelja u Kopenhagenu. Treće godišnje Europsko natjecanje skladatelja za BigBand bilo je na zadanu temu: Glazba na stihove danske pjesnikinje Ursule Andkjær Olsen.

Od dvadeset i četiri prijavljenih skladbi i skladatelja, izlučena su četiri finalista:

ALEXANDER HAGEL THORN (danski saksofonist, skladatelj i aranžer) s kompozicijom „Navnløs“, MICHELE CORCELLA (talijanski skladatelj i aranžer) s kompozicijom „More and More Nameless“, TOMAS HAINES (britanski skladatelj i glazbenik) s kompozicijom „Strange Utopia“ i naš ZORAN ŠĆEKIĆ  (skladatelj i aranžer) s kompozicijom „Sphinx Avenue“.

Na koncertu su bile izvedene kompozicije svih finalista, te je svečano proglašen pobjednik ovogodišnjeg natjecanja, Zoran Šćekić  i njegova skladba „Sphinx Avenue“.

Zoran Šćekić rođen je 1972. u Đakovu a studij Jazz gitare završio je u Grazu na Akademie fur Musik und Dartstellende Kunst. Kao dobitnik stipendije grada Bruxellesa odlazi u Helsinki gdje nastavlja post-diplomski studij kompozicije i aranžmana na Sibelius Akademia. Povratkom u Hrvatsku dolazi u Zagreb gdje piše glazbu za plesne predstave “Jedno” i “Sjena”, koja u produkciji Histeria NOVE dobija nagradu hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu. Piše glazbu za metalne udaraljke i zvona crkve u sklopu “Graz- grad kulture 2003. Nastupa kao kompozitor i gitarist na Jazz festivalima, Muzičkom Biennalu, piše glazbu za kazališne predstave, kao predavač sudjeluje na međunarodnim simpozijima mikrotonalne glazbe u Beču, Helsinkiju, Varšavi gdje premijerno predstavlja mikrotonalne kompozicije na Chopinovom konzervatoriju, te održava predavanje na Mozarteumu u Salzburgu. U suradnji sa Jazz orkestrom HRT-a aranžira kompoziciju koja 2009. dobija ‘Porin’ u Jazz selekciji, autor je koncerta za Big Band “Spiralne kronike” te koncerta za Tamburaški orkestar i Jazz orkestar HRTa “Igra, nebo & jabuke”. Predstavlja Hrvatsku na koncertima EBU u Zagrebu i REKA u Londonu u sklopu Olimpijskih igara. Koautor je reizdanja knjige “Muzika i Matematika” i autor knjige “Five limit intervals – theory & praxis” u kojoj objašnjava svoj glazbeno geometrijski sustav.

Autor je  multimedijalnog projekta “Panmonizam” praizvedenog 2015 u K.D. V. Lisinskog koji obuhvaća mikrotonalnu glazbu, geometriju, mehaniku, grafiku i edukaciju. Prototip harmonografa “Lira Spectrum” koji je napravljen prema Šćekićevoj konstrukciji u Bariju, Zoran Šćekić donirao je tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Dobitnik je natječaja HDS “Internacional” 2015. te 2016. izdaje autorski CD “Just Music”.

Više informacija o Zoranu Šćekiću potražite na: http://www.zoranscekic.com, Facebook stranici Zoran Scekic i na Soundcloudu Zoran Scekic .

(HDS)