Preskočite na glavni sadržaj

'Vaše kazalište vama' na otvorenju Riječkih ljetnih noći

Svečano otvorenje trinaestog festivala Riječke ljetne noći te drugo Međunarodno natjecanje mladih opernih pjevača 'Zinka Milanov' najavljeni su na konferenciji za novinare u atriju riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Otvorenje Riječkih ljetnih noći u petak, 1. srpnja, pod nazivom 'Vaše kazalište vama' predstavila je ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić.
vrijeme: 01.07.2016.
mjesto: Rijeka
url: http://hnk-zajc.hr/

Svečano otvaranje Festivala počinje u 21.30 sati ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, a sudjeluju svi ansambli HNK Ivana pl. Zajca koji će izvesti fragmente poznatih riječkih predstava u posve novom kontekstu. Riječkim kazališnim umjetnicima pridružit će se i Zvjezdan Ružić trio, a redatelj je Vedran Hleb.
 
„Urbana uvertira u Riječke ljetne noći“ u organizaciji Grada Rijeke događat će se od 18 do 21h na Korzu i pozornicama na okolnim trgovima gdje će nastupiti brojni ulični umjetnici, poznate riječke plesne skupine, glazbenici, akrobati, klaunovi, mađioničari, žongleri, a djeca i mladi moći će naučiti i cirkuske vještine itd.
 
Ravnateljica Natjecanja „Zinka Milanov" Vlatka Oršanić govorila je o tijeku Natjecanja od prijava do trenutka kada pjevači stupaju na veliku scenu HNK Ivana pl. Zajca pred međunarodni žiri - javilo se oko 100 mladih opernih pjevača iz cijeloga svijeta, a na temelju snimaka izabrani iz 31 zemlje nastavljaju prošlogodišnju tradiciju. Do finala u subotu 2. srpnja u 20 sati, inicijatori natjecanja, Marin Blažević i Vlatka Oršanić, nadaju se izlučiti najbolje pjevače koji će se publici predstaviti uz već poznatog suradnika riječke Opere, dirigenta Tibora Bogányija i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca. Natjecanje u svim fazama može pratiti i publika, ulaz je slobodan 28.  i 30. lipnja (od 10:30 do 14 i od 16 do 19 sati, u 21 sati objava rezultata) dok je za finale ulaznica po popularnoj cijeni – 20,00 kn. 
 
Član žirija, inovativni operni umjetnik iz Stockholma, Carl Unander-Scharin sa suradnicom i partnericom Åsom Unander-Scharin, predstavio je opernu instalaciju „The Observers“ (Promatrači) projekta Opera Mecatronica koju će se od srijede 29. lipnja u 20 sati moći vidjeti  u foyeru Kazališta. Carl Unander-Scharin pojasnio je kako ih je inspirirao prekrasan glas operne dive Zinke Milanov – pronašli su snimke njenog debija iz Metropolitena u operi Il Trovatore koja je ujedno i obilježila njenu karijeru. U tom će tehnološkom eksperimentu interaktivno publika kao promatrač moći pokretom biti u komunikaciji s glasom Zinke Milanov. Instalacija je za posjetitelje otvorena: 29. lipnja od 20 do 21h, 30. lipnja od 20 do 21h te 2. srpnja u pauzi završnog koncerta i za vrijeme glasanja žirija.
 
Ravnatelj Opere i v.d. intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević pozvao je publiku na praćenje svih programa Riječkih ljetnih noći +, a na konferenciji, na kojoj se pila riječka voda, istaknuto je i kako se HNK Ivana pl. Zajca pridružuje akciji Rijeka je voda – voda je riječka voda.
 
Na dan otvorenja Riječkih ljetnih noći u 19 sati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka sudionici ljetne dramsko-lutkarske radionice Gradskog kazališta lutaka Rijeka predstavit će Čudesnu ljetnu noć, program za djecu, ulaz je slobodan (uz podizanje propusnica na blagajni Kazališta). U 20 sati u vrtu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja bit će virtualna izložba fotografija i razglednica s prikazom Palače u raznim povijesnim razdobljima – 120 godina Guvernerove palače.
 
Zbog tehničkih razloga, 3D prezentacija "Muzeji zajedno – muzejske priče" održat će se 2. srpnja u 20 sati (umjesto 1. srpnja) u prolazu između Radio Rijeke i Malog salona.